Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kalle Lind: Är ”gubbe” negativt eller positivt?

– Hallå du infödde svensk, kan du förklara en sak för mig om svenska språket?
– Visst kan jag det, du nyinflyttade svensk!
– Är ”gubbe” negativt eller positivt?
– Ha! Enkelt! Det är negativt. Att vara gubbe innebär att vara gammal, vilket är dåligt eftersom det betyder att man inte kan så många emojis, och dessutom man, vilket också är dåligt eftersom män har startat allt ont utom Falklandskriget.
– Så då är ”gubbig” också negativt?
–O ja! Gubbiga åsikter är till exempel att tycka att postutdelning inte hör hemma på Ica, att Ellos underklädeskatalog var bättre än internetporr och att det är lite fyndigt att kalla sin fru för ”regeringen”.
– Fast häromdagen läste jag i en tidning om det rådande gubbiga modet?
– Öhhh … Jo, de senaste åren har det varit inne bland yngre män att ha skägg och keps. Det är coolt att se ut som en gubbe men ocoolt att vara en.
– Och i min sons knattelag säger tränaren att de ska ”markera varsin gubbe”?
– Jo, men i fotboll är gubbe ett neutralt ord för spelare. Förutom när man anklagar klubbledningar för att inte bry sig om damfotboll. Då är det ett gubbvälde. Spelarna på plan är neutrala gubbar, männen i klubbledningen är negativa gubbar. (Stressat) Har vi ringat in begreppet nu?
– Inte riktigt. Häromdagen hörde jag en mamma kalla sin bebis för ”lille gubben”?
– (Djup inandning) Okej, så här: när man kallar extremt unga män för små gubbar så är det positivt, när man kallar halvunga män för små gubbar så är det negativt. Om inte de halvunga männen spelar fotboll för då är det neutralt. Och om de inte har skägg och keps för då är det mode.
– Och visst kallas Pippis häst för ”Lilla gubben”?
–… Alltså, när det handlar om små barn och stora hästar så är gubbe positivt. Det är de enda undantagen från att gubbe inte är negativt eller neutralt laddat. Förutom i Göteborg. Där är även onda gubbar goa. Sådär! Allting glasklart?
– Absolut, kan du nu bara förklara skillnaden mellan en FUL gubbe och en ful GUBBE?
–Öhhh … (Kastar sig på golvet, fejkar sin egen död.)
Gå till toppen