Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chicago tar strid för skyddet av papperslösa

Chicago stämmer de federala myndigheterna i ett försvar för rätten att agera fristad för papperslösa invandrare – utan att bestraffas ekonomiskt.

"Chicago tänker inte tillåta att våra poliser blir politiska slagträn i en debatt", säger stadens borgmästare Rahm Emanuel.Bild: Matt Marton/ AP/ TT
President Donald Trump vill frysa federala anslag till städer som skyddar papperslösa invandrare, så kallade sanctuary cities.
Bland andra San Francisco, Boston, New York och Washington DC har offentligt motsatt sig presidentens migrationspolitik och aviserat att de inte tänker hjälpa de federala myndigheterna att hitta och utvisa personer som vistas i landet olagligt.
Trumpadministrationen vill strypa ett stöd till Chicagopolisen på 3,2 miljoner dollar – förra veckan meddelade justitieminister Jeff Sessions att de städer som sökte bidraget till poliskåren var tvungna att dela med sig av information om papperslösa invandrare till federala myndigheter. Bland andra Chicago fick brev från Sessions med en varning: Staden skulle inte komma i fråga för pengarna, rapporterar CNN.
Men Chicagos borgmästare Rahm Emanuel slår tillbaka och stämmer nu justitiedepartementet. De nya reglerna för utbetalning av bidrag strider mot konstitutionen och mot stadens värderingar, anser han.
– Vårt jobb är att utreda brott, det är inte att utreda immigrationsstatus eller dokumentation, säger stadens polischef Eddie Johnson till CNN.
Fakta

Sanctuary cities

Santruary cities är städer som motsätter sig den amerikanska regeringens flyktingpolitik och vägrar att söka reda på och utvisa papperslösa.

Vissa har också öronmärkt pengar till juridiskt stöd för papperslösa.

I våras hävde den federala domstolen i San Francisco Donald Trumps presidentdekret om frysta anslag till städer som skyddar papperslösa invandrare.

Domare William Orrick ansåg att Trumps presidentdekret stred mot grundlagsprinciper, och kan vara grundlagsvidrigt. "Enligt konstitutionen ligger makten över sådana utgifter hos kongressen, inte hos presidenten" skrev domare Orrick.

I USA lever uppskattningsvis runt 11 miljoner papperslösa människor.

Gå till toppen