Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Arvid Jurjaks: Fascinerande om en unik karriär i affärseliten

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Barbro Ehnbom

Företagsledare

Jag fascineras djupt av berättelser som kombinerar pengar, affärer och excesser. Därför var jag extra nyfiken Barbro Ehnboms "Sommar i P1".
Ehnbom har en unik karriär som svensk kvinna i New Yorks affärselit. Hon började jobba på Wall Street under de mytomspunna 1970- och 1980-talen, arbetade tolv timmar om dagen och festade med Andy Warhol på Studio 54.
”Sex, drugs and rock 'n' roll takes a lot of time”, säger Barbro Ehnbom och berättar hur hon kunde gå direkt från festen till kontoret. Hon avslöjar inga detaljer, men jag ser skyskrapor, långa linor koks och dollartecken framför mig.
Andra halvan tappar programmet styrfart. Ehnbom snubblar fram mellan anekdoterna. Dejtar Donald Trump (”jag var inne på tuffa grabbar, Trump var inte en av dem”), arbetar för fler kvinnor i bolagsstyrelserna och strängare vapenlagar och uppfostrar sin son till Mozartälskande klarinettist.
Bäst: När Ehnbom halvvägs in plötsligt gestaltar något som tycks ha varit en nära döden-upplevelse. ”Bye bye. Så var det att dö. Helt okej." Vad var det som hände? Inget svar. I en programserie som förgiftats av redovisningsplikt är avsnittet där Ehnbom berättar hur hon ”gled in i värme och ljus” uppfriskande gåtfullt och subtilt.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen