Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Köksmästaren satsar på valbarhet i skolmaten – nominerad till pris i White Guide

Om drygt en månad avgörs White Guide Junior i Göteborg. En av de nominerade är David Gustavsson, kökschef på Herrestorpskolan i Vellinge. Han satsar på valbarhet och vill att alla barn ska gå från skolan med tillräckligt med mat i magen.

Köksmästare David Gustavsson är stolt över maten som serveras på Herrestorpskolan.Bild: Peter Frennesson
Vellinge har under de senaste åren haft stora framgångar när White Guide Junior har utsett vilka som är landets bästa skolmatskommuner. Förra året kom Stora Hammar på sjuttonde plats i kampen om att bli årets skolrestaurang, Vellinge landade på sjunde plats bland årets skolmatskommuner och kommunalrådet Carina Wutzler (M) kom på nionde plats bland årets skolmatspolitiker.
I början av sommaren släppte guiden vilka som nominerats till årets pris. Vellinge fick totalt nio nomineringar i olika kategorier. Bland annat har Herrestorpskolan och Stora Hammars skola nominerats till ”Årets skolrestaurang” och Vellinge kommun finns blad de tio som nominerats till ”Årets hållbara skolmatskommun”.
David Gustavsson, köksmästare på Herrestorpskolan, är nominerad till ”Årets skolkock”. När tävlingen avgörs i Göteborg den 19 september blir det klart om han slår de nio andra som också nominerats i samma kategori.
– Jag har varit nominerad tidigare, men aldrig som individuell skolkock så det känns väldigt roligt, säger David Gustavsson.
Hur tänker du kring maten som lagas på din skola?
– Vi tänker valmöjlighet, valfrihet och ekologi. Gästerna, eller barnen, är i fokus och de har fem rätter att välja på varje dag.
– Vi serverar 600 gäster varje dag. Vi har haft ett enrättssystem tidigare, men för ett par år sedan gick vi över till buffé. När vi har så mycket att välja på finns något för alla och vårt mål är att alla ska kunna äta sig mätta.
Har du någon dröm du skulle vilja förverkliga vad gäller matlagning?
– Vi håller faktiskt på med det på skolan just nu. Köket som vi haft tidigare var ganska litet i förhållande till verksamheten så nu bygger vi om. Det nya köket och matsalen har jag planerat tillsammans med personalen och pedagogerna och ska till exempel få ett litet bageri. Vi bakar extrem mycket bröd.
Vad tycker du om Vellinge som skolmatskommun?
– Det är roligt att jobba här. Man får mycket ansvar och mycket frihet. Vi har ingen kostchef eller så i kommunen utan varje skola jobbar för sig. Samtidigt samarbetar vi mycket och har olika nätverk mellan skolorna och det fungerar jättebra.
Gå till toppen