Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lundatjejerna som vill bli bäst i Europa

Titilayo Mossberg och Lovisa Halldén brinner för truppgymnastik. De är nu två av 45 tjejer i hela landet som kan få tävla i junior-EM i Portugal 2018.

Titilayo Mossberg och Lovisa Halldén tränar truppgymnastik i Lugi. På måndag åker de till Ängelholm för att delta i uttagningarna till juniorernas landslag.Bild: Patrik Renmark
Fågelhallen i Lund är gymnastikföreningen Lugis hemvist. Under det vanliga parkettgolvet döljer sig stora trampoliner och så kallade gropar – väldigt mjuka mattor att landa på under voltövningar. Här tränar 15-åriga Titilayo Mossberg och 16-åriga Lovisa Halldén gymnastik fem dagar i veckan. Idag tränar de dubbelvolt med skruv, ett moment där man tar sats från en trapets och gör två volter och sedan snurrar ett varv luften.
– Vi älskar träningssalen. Den är som vårt eget lilla ställe, säger Titilayo Mossberg.
Tillsammans med Matilda Leijman som också tränar i Lugi har de blivit antagna till bruttotruppen inför junior-EM nästa höst. Beskedet kom mitt under sommarlovet, när de var som mest upptagna med utlandssemestrar och vistelser på landet.
– Det kändes väldigt coolt när vi fick veta att vi klarat uttagningen. Man blev på en gång mer fokuserad på gymnastiken. Jag började direkt öva på fristående ute på vårt landställe, berättar Lovisa Halldén.
Innan juniorlandslaget är helt sammanställt och klart ska Titilayo Mossberg och Lovisa Halldén gå igenom flera gallringar med bruttotruppen. På måndag sker första träffen med resten av laget. Då ska de på det första träningslägret i Ängelholm. Nu är de 45, men i januari kommer endast de 18 som får åka till EM att vara kvar.
– Det är en ganska stor press. Man vill gärna tillhöra en av de bästa av oss som är med på lägret, säger Titilayo Mossberg.
Jasmin Ghoreishi har tränat både Lovisa och Titilayo i nästan tio år. Hon känner en enorm glädje över att tjejerna har blivit uttagna till bruttotruppen.
– Jag är överlycklig. De har en sådan enorm vilja och motivation och det är den som har fått dem att bli två av de bästa i Sverige.
Att ha kommit med i bruttotruppen har visserligen inneburit att träningen har gått från att "bara vara rolig" till att bli mer seriös, men både Titilayo Mossberg och Lovisa Halldén menar att det fortfarande är glädjen över att få utöva sporten som är drivkraften.
– Man får offra vissa saker. Som att hänga med kompisar utanför gymnastiken. Men det gör inte så mycket för det är en sådan enorm lycka att få hålla på med det här, säger Lovisa Halldén.
Titilayo Mossberg fyller i:
– Det är värt det mesta. Och det är skönt att veta att man är en av de bästa i landet.
Gå till toppen