Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Många lockades till fotbollsskolan på Rosengårds IP

I veckan tar de unga över Rosengårds IP. Drygt 30 barn slöt upp under första dagen av sommarens fotbollsskola.
– Jag brukar spela i skolan och på gården annars. Det bästa här är att man får nya vänner, säger Sara Hussein, 10.

Sidra Higazi, en av tre tjejer på årets fotbollsskola, och tränaren Jean-Jacques Djonga.Bild: Moa Dahlin
– Kom igen nu, slösa inte upp allt vatten. Vi ska spela match. Det är Real Madrid mot Barca, ropar Theo Ankrah över konstgräset på Rosengårds IP.
I vanliga fall spelar han i FC Rosengårds A-lag och U21. Nu samlas barnen runt honom för att delas upp i två lag.
– Lyssna nu, säger han. Det handlar om att jobba tillsammans. Vi har övat på tekniken nu, eller hur? Hitta varandra, våga dribbla och skjut. Om det blir fel så gör det ingenting, säger han.
Elvamannaplanen är uppdelad i tre mindre fotbollsplaner. Vid den ena sidan kommer Sidra Higasi, 10, springande med bollen invid fötterna. Hon tar sig förbi backlinjen och rullar in bollen mellan benen på målvakten innan hon stämmer upp i ett glädjetjut.
– Jag gjorde mål. Det blev tunnel. Bollen gick in såhär mellan benen, säger hon och visar med händerna hur hon lyckades lura målvakten.
Det är andra året som FC Rosengård och bostadsbolaget Victoria Park anordnar landslagets fotbollsskola på Rosengårds IP tillsammans. Victoria Park betalar anmälningsavgiften för de barn som bor i bolagets lägenheter på Herrgården och subventionerar avgiften för de övriga. Samtidigt går FC Rosengård in med spelare ur de egna lagen som ställer upp som tränare.
Fotbollsskolan pågår i fyra dagar. Drygt 30 barn mellan 8 och 12 år deltar för att spela fotboll, leka och träffa nya kompisar på planen. Först blir det fotbollsträning och lekar i tre dagar och på torsdag avslutas arrangemanget med femkamp och internmatcher.
De drygt 30 barnen tränar både för och eftermiddagen, med lunch emellan. Omar Said passade på att vila upp sig under en vattenpaus.Bild: Moa Dahlin
Lite längre bort på den gröna mattan pågår en målrik match mellan ett 15-tal barn uppdelade i ett gult och ett orange lag. Josef Elmadad, 9, har på sig sin nya landslagströja och spelar i det gula laget. För honom är det ingen tvekan om vad som är roligast med fotbollsskolan.
– Att få spela fotboll bara, säger han, men tillägger att det är extra roligt när tränaren Theo Ankrah står i mål.
– Han räddar alltid. Fast ibland lyckas vi göra mål, säger han.
Efter ett tag lämnar Theo Ankrah ändå sin plats mellan stolparna för att bli utespelare. Det är andra året han är tränare för fotbollsskolan och det syns att både han och adepterna har roligt när han dribblar runt inne i en klunga av barn.
– Framförallt gör jag det för att man lär känna en massa roliga barn och det är en chans för mig som spelar i U21 och A-laget att ge något tillbaka. Jag vill dela med mig av min inställning till dem så att de kan spela i Rosengård sen, eller gå vidare, som Zlatan. Det viktigaste är att de har roligt, men det är roligt att se vem som kanske är den nye Zlatan. Det finns många, jag har hittat kanske tio stycken här idag, säger han.
Theo Ankrah spelar till vardags i FC Rosengårds U21 och A-lag. I år gör han sin andra sommar som tränare på fotbollsskolan.Bild: Moa Dahlin
Mohammad Higazi svalkade sig med vattnet som gick åt fort på under träningen.Bild: Moa Dahlin
Mohammad Higazi i grönt och Abd-Allah Said med boll.Bild: Moa Dahlin
Assil Nour El Madad 7 år övade kickar under vattenpausen.Bild: Moa Dahlin
"Jobba tillsammans. Det är det som är fotboll", säger Theo Ankrah.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen