Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Släckningsarbetet avslutat – men bevakningen fortsätter

Klockan 17.30 på måndagseftermiddagen avslutade räddningstjänsten sin akuta insats i Kockums gamla maskinhall. Efterspelet kommer dock att bli långt, enligt Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänst Syd.

Eftersläckningsarbetet pågick fortfarande vid 20-tiden på måndagen.Bild: Patrick Persson
– Vi räknar med att glödbränder kommer att uppstå, så vi har överlämnat rapport till fastighetsägaren, som kommer att ha ett vaktbolag på plats under natten. De kan larma oss direkt när småbränderna börjar, säger Mattias Sköld.
– Det har inte varit möjligt för oss att gå in och släcka fullständigt på grund av rasrisk i den del av byggnaden som brann, under tisdagen får vi se hur vi går vidare, fortsätter han.
Ingen person har skadats i samband med branden, men efterspelet kommer att bli omfattande. Byggnaden har ett kulturhistoriskt värde.
– Det kommer att bli en långvarig diskussion mellan fastighetsägare och Malmö stad om hur man ska hantera den gamla byggnaden. Jag vet att det finns planer för lokalerna, säger Mattias Sköld.
Polisen har upprättat en anmälan med brottsrubriceringen mordbrand.
– En hittills okänd gärningsperson har anlagt brand i en kulturhistorisk byggnad som dessutom gränsar till arbetsplatser. Detta innebär fara för annans liv och förstörelse av egendom. Så fort det har svalnat tillräckligt därinne kommer våra tekniker att gå in och påbörja en undersökning, säger Fredrik Bratt, presstalesperson hos polisen.
Polisen är intresserad av att komma i kontakt med personer som rört sig i området i samband med att branden på söndagskvällen och som eventuellt kan ha gjort iakttagelser.
Eldsvådan i Kockums gamla maskinhall var kraftig och bekämpades av räddningstjänsten under hela natten till måndagen plus större delen av dagen. Rökdykare som gick in i byggnaden fick retirera på grund av rasrisken och branden har huvudsakligen bekämpats utifrån. Brandmännen fick också kyla ner intilliggande byggnader med vattenbegjutning för att hindra spridning.
Bild: Patrick Persson
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen