Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Sofia Nerbrand: Psykisk smärta det sista tabut.

Bryt det sista tabut och våga tala om själslig smärta.Bild: Stina Stjernkvist/TT
När någon bryter benet är det enkelt att skicka blommor och fråga om läkningen. När någon bryter samman är det mer känsligt. Vi talar gärna tyst om psykisk ohälsa. Självmord är ofta tabu.
Varje dag väljer fyra människor i Sverige att ta sitt liv. Vi talar om drygt 1 500 personer om året, betydligt fler män än kvinnor. Männen är äldre, kvinnorna är i medelåldern.
Hälften av befolkningen drabbas av psykisk ohälsa någon gång under livet. Depression är en potentiellt dödlig sjukdom. Många lider i det tysta, några försöker självmedicinera med droger, andra får antidepressiva läkemedel eller går i terapi. Självmordsfrekvensen har minskat markant efter att de så kallade lyckopillren kom, men smärtstillande preparat och andra tabletter kan få förödande effekter. I Sverige dör varje år nära 1 000 personer av läkemedels- och narkotikaförgiftningar.
I USA är överdos den vanligaste dödsorsaken för dem under 50 år. Hela 52 000 amerikaner dukar under varje år och den vita medelklassen är hårt drabbad.
Känslorna är många som driver oss in i mörker, depression –och ytterst självmord: ensamhet, otrygghet, skam, sorg, utmattning, ångest eller rent av psykotiska tillstånd.
Omgivningens betydelse kan inte överskattas. Förebyggande arbete på samhällsnivå, absolut, men också att vi som medmänniskor vågar ställa obekväma frågor som "hur mår du – egentligen"? Hur kan jag stötta dig? Är du självmordsbenägen? Måhända kan en nationell kampanj, som socialminister Annika Strandhäll (S) öppnade för på måndagen, uppmuntra till detta.
Mycket vore vunnet om vi skulle bryta det sista tabut och tala lika öppet om emotionella som somatiska sår. Att se att själen är en del av kroppen. Alla självmord och överdoser är en sorglig påminnelse om att vi ännu inte är där.
Gå till toppen