Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Nana Håkansson: Tarja Halonen gör Finlands sak till vår igen

President

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Tarja Halonen kallar Finland för Sveriges lillasyster. Trots grannskapet och det faktum att Finland under mer än sexhundra år var en del av vårt land är intresset för syskonlandet besvärande litet. Sverige har också 700 000 invånare, sju procent av befolkningen, med rötter i Finland. Men sen när är lillasyster intressant? frågar vår sommarpratare krasst.
Även om Finlands sak inte längre är vår, ser emellertid Tarja Halonen Sveriges sak som sin. Finlands första kvinnliga president namndroppar svenska politiker som hon har samarbetet med. Som barn hade hon Pippi Långstrump som idol, som vuxen Olof Palme. Likt honom pratar hon om vikten av internationell solidaritet, men hennes brandtal handlar framför allt om jämställdhet mellan könen.
Bara en sådan sak som att det förmodligen är både första och sista gången som Lordi spelas i P1 gör det värt att lyssna på programmet. Tarja Halonen, även kallad Muminmamman, spelar också Muminmammans vemodiga favoritsång ”Höstvisa” och påminner oss om att såväl sommaren som livet är kort.
Men framför allt bidrar hon till att fylla den finländska kunskapslucka som de flesta svenskar har.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen