Signerat

Ola Tedin: Korruption i folkhemmet.

Bostadssökande tältar i kö för att få köpa nyproducerade borätter i Stockholm 2015.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
En anställd på bostadsförmedlingen Boplats Syd misstänks för att ha manipulerat dataregistret där tusentals skåningar köar för en lägenhet. Handläggaren kan mot betalning ha hjälpt ett 30-tal personer i Malmö förbi kön till ett lägenhetskontrakt. Han har avskedats och de som mutat sig till sina lägenheter riskerar att förlora kontrakten. Mannen som fick sparken är polisanmäld och riskerar åtal för tagande av muta och trolöshet mot huvudman.
Boplats Syd förmedlar kontrakt i såväl kommunalt som privat ägda hyreshus i Malmö och flera andra Skånekommuner. Mot en årlig avgift på 300 kronor får den bostadssökande tillgång till ett 60-tal olika hyresvärdar i Malmö och runt om i Skåne. Jämfört med hur det var förr är det digitala registret givetvis en stor förbättring. Hyresvärdar och hyresgäster matchas snabbt samman med några tangentryck. Den bostadssökande kan lätt skaffa sig en överblick över vad som finns att tillgå och hyresvärdarna får snabbt och enkelt tillgång till potentiella hyresgäster.
Så långt allt gott och väl.
Om det inte hade varit för det där med bostadsbristen. Eftersom kötiden numera kan bli lång även för en lägenhet i Malmö, uppstår så att säga alternativa lösningar. I den fria delen av bostadsmarknaden, den med villor och bostadsrätter, bestämmer marknaden priset. Är villaspekulanterna fler än säljarna stiger priserna. Är en ort oattraktiv och få intresserade av att flytta dit blir priserna lägre. Av lätt insedda skäl behöver ingen muta någon för att få köpa ett radhus.
Hyresmarknaden omfattas av ett otal regleringar. Varken utseende, hyresnivå, standard, inomhusmiljö, eller våningsantal bestäms av den som bygger eller äger ett hyreshus. Systemet med bruksvärdeshyra är givetvis positivt för den som redan har hyreskontrakt och som gör att hyresgästen kan känna sig någorlunda säker mot orimliga hyreshöjningar. Men eftersom systemet samtidigt gör det olönsamt att bygga och äga hyreshus drabbas de som ingen bostad har. Bostäder är en bristvara och hyreskontrakt är attraktiva, särskilt i städerna.
Och i bristens spår kommer kreativa lösningar. Att muta sig förbi kön är en sådan. I ärlighetens namn är det svårt att känna något större medlidande med den sparkade handläggaren på Boplats Syd – eller de som mutade sig förbi kön. De sistnämnda hade också klarat sig bättre om de i stället valt att köpa ett hyreskontrakt på svarta marknaden. Det är helt lagligt – för köparen. Enligt jordabalken riskerar den som säljer sitt lägenhetskontrakt dock fängelse i upp till sex månader. Enligt samma lag har köparen rätt att behålla lägenheten. Och dessutom få de svarta pengarna tillbaka.
Trots dessa minst sagt ojämbördiga partsförhållanden finns det ändå en marknad för svarta hyreskontrakt. Det säger en del, både om bostadsbristen och om hur regleringar kan skapa fusk och skumraskaffärer.
Kömanipulationen på Boplats Syd är heller inte det enda exemplet. Inom HSB, Folkrörelsesveriges stolta bostadskooperativ, verkar andra hänsyn än de strikt affärsmässiga råda. 2008 fick ordförande, vd och slutligen hela styrelsen i HSB Skåne gå. Avslöjanden om nepotism, lyxbilar och väl tilltagna arvoden låg bakom. I somras var det dags igen. Den nya vd:n, som tillsatts för att rensa upp i svågerpolitiken, visade sig även hon ha fallenhet för nepotism.
Korruptionen på lägenhetsmarknaden visar att svart ekonomi handlar om långt mer än kriminella nätverk och utanförskap i samhällets periferi. Bostadssökande mutar sig förbi kön. Ledningen i bostadskooperationen erbjuder attraktiva lägenheter till släktingar. Lägenhetskontrakt säljs och svarta vinster förblir obeskattade.
Det är just sådant som förre inrikesminister Anders Ygeman (S) i vintras varnade oss för att understödja. Fast i hans fall handlade det mest om sådant som att klippa sig kvittolöst för 50 kronor, åka svarttaxi eller dra en lina kokain till helgen. "... då är du en del av att göda den grova brottsligheten", förmanade Ygeman.
Den överreglerade bostadsmarknaden skapar bevisligen kriminella strukturer med mutor och svarta pengar. Det borde faktiskt ses som ett allvarligt problem det också. Även om det förekommer mitt ibland oss.
Eller kanske just därför.
Läs alla artiklar om: Bostadsskandalen på Boplats Syd
Gå till toppen