Dygnet runt

Massive backas upp i Avatarprojektet – speljätte startar ny studio i Stockholm

Massive har köpt ett helt kvarter på Möllan och planerar att anställa 200 personer enbart till Avatarprojektet. Nu står det klart att speljätten Ubisoft dessutom startar en helt ny studio i Stockholm – för att backa upp dotterbolaget Massive i arbetet med ”Avatar”.

David Polfeldt och Patrick Bach kommer driva varsin svensk Ubisoftstudio.
– Vi har hamnat i en situation där vi har mer förutsättningar, utmaningar och möjligheter än vad vi själva kan hantera. Så det här passar väldigt bra in i vår uppväxling. Vi kommer inte att ensamma kunna hantera alla de projekt vi har och de möjligheter vi fått från Ubisoft, säger Massives vd David Polfeldt.
Läs mer:Massive söker 1 000 nya speltestare i Malmö: ”Behöver massvis med folk till Avatar”
Han får nu en ny samarbetspartner i form av branschveteranen Patrick Bach. Han kommer senast från en roll som chef för EA/Dices studio i Stockholm och har haft det övergripande ansvaret för internationella spelsuccéer som ”Battlefield” och ”Star Wars Battlefront”. De erfarenheterna tar han med sig när han nu axlar rollen som studiochef för Ubisofts nya studio i Stockholm.
– Det är ju 17 års spelutvecklingserfarenhet som jag helt plötsligt får en nystart för att använda. Sedan kan jag förhoppningsvis gifta ihop kvaliteter i de produkter jag varit med och tagit fram med de kvaliteter Massive och Ubisoft har, säger Patrick Bach.
– Det kommer vara ett väldigt tätt samarbete och en tät dialog. Det är något jag och Patrick är överens om: vi vill göra är världens bästa spel. Och vi vill gärna driva det så att det blir i framkant även på innovationssidan – att det är bättre produkter än någon någonsin har gjort innan, säger David Polfeldt.
Massives vd David Polfeldt.Bild: Jenny Leyman
I slutet på februari stod det klart att världens genom tiderna största filmsuccé Avatar skulle bli spel på Ubisoftägda Massive Entertainment Malmö. Det är ännu inte klart exakt när spelet ska släppas men premiären av den första Avataruppföljaren är lagd till december 2020. De övriga tre uppföljarna är planerade till 2021, 2024 och 2025.
Läs mer:Miljardsatsning för Massive – världens största filmsuccé ska bli spel i Malmö
Exakt hur arbetet med Avatarspelet kommer fördelas mellan Ubisofts två svenska studior återstår att se. Under de kommande två åren ska 100 personer rekryteras till den nya spelstudion i Stockholm och den nya studion ska ses som jämlik med Massive, menar David Polfeldt.
– Patrick Bach är en av världens mest erfarna studiochefer, han har ett enormt spännande cv. När man anställer en sådan person så vill man såklart inte sätta för mycket begränsningar i vad han ska göra, säger han.
Läs mer:Speljätten Massive flyttar till Möllan – väntas nyanställa hundra
Kommer det här påverka utvecklingen av Malmöstudion?
– Bara positivt i så fall. Det tillför ju en väldigt spännande kunskapskälla utöver de vi redan har. Jag har jobbat 14 år på Massive och till slut så har man en bild av hur man ska göra spel – men jag är väldigt övertygad om att det finns mycket att lära.
– Vår rekrytering är ju oförändrad. Vi ska fortfarande rekrytera 200 personer på två år i Malmö och vi kommer att fylla Eden.
Här ska den nya Ubisoftstudion på Östermalm ligga.Bild: Ubisoft
Patrick Bach har redan börjat sin nya tjänst men om en dryg månad flyttar han in i den nya studion – en vindsvåning på Östermalm. Rekryteringen till studion drar han igång direkt, med Massives rekryteringsteam i ryggen.
– Där kommer det här samarbetet att vara väldig tacksamt. Vi är två stora studios i Sverige som kan samarbeta och det är första gången som vi gör det, säger han.
– Det finns en enorm talangpool i Stockholm, det måste vara en av de spelutvecklingstätaste städerna i världen. Speciellt om man tittar på kvaliteten på de studios som finns i Stockholm. Ubisoft har inte varit i Stockholm innan – och det tror vi att det är dags för nu, säger David Polfeldt.
Både han och Patrick Bach är överens om att Avatarprojektet har ovanligt goda förutsättningar.
– Nästan alla projekt har redan från början ett par inbyggda kompromisser, vare sig det gäller finansiering, tid, kvalitetsförväntningar eller personkemi. Men den här gången har vi, för första gången i min karriär, inte behövt göra någon av de kompromisserna. Nu har vi bara rätt förutsättningar – och det är lite kittlande. Jag ser väldigt mycket fram emot vad man kan göra med en sådan chans, säger David Polfeldt.
Håll koll på Malmös spelvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Läs alla artiklar om: Massives nya Avatar-satsning
Gå till toppen