Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordrättegång om den försvunna sjubarnspappan igång igen – tack vare likhund

I maj dömdes den 53-årige mannen för grov misshandel av en försvunnen sjubarnspappa. Men därefter har en nyutbildad likhund markerat att en död människa suttit i 53-åringens bil. Under tisdagen inleddes därför en ny rättegång mot mannen. Men fortfarande saknas mordvapnet, och offret är inte ens dödförklarad.

Här fastnar den åtalade 53-åringen (till vänster) och sjubarnspappan på övervakningsfilm några timmar före det misstänkta mordet.
– Det som hänt efter tingsrättens dom är att hunden har utbildats och blivit godkänd. Den markerar bara på likdoft. Hunden har sniffat i bilen han försvann i – och markerar, säger chefsåklagaren Pär Andersson.
Rättsprocessen har därmed fått spolas tillbaka, och under tisdagen började den om igen i rättscentrums säkerhetssal.
Sjubarnspappan är försvunnen sedan den 22 juni i fjol. Det är fastställt att han i två omgångar blivit upplockad av 53-åringen i hans Volvo under dagen.
Mannen hade ett avtal med 53-åringen. Han skulle betala handpenningen på 142 500 kronor vid ett bostadsköp åt sjubarnspappan – detta eftersom han stod i skuld till honom. Det aktuella datumet skulle pengaöverföringen till säljaren göras.
Men 53-åringen hade inte tillräckligt med pengar, enligt polisutredningen.
Därför inledde männen dagen med att köra runt och leta efter personer som kunde ge dem kontanter. När detta inte lyckades sköt 53-åringen ihjäl sin vän – alternativt dödade honom med ett vasst vapen, enligt åklagaren.
– Jag menar att han gjort detta själv eller i samförstånd med någon annan, säger chefsåklagaren Pär Andersson.
Pär Andersson utgår från att sjubarnspappan är död. Vid 13-tiden den aktuella dagen ringde han ett samtal, vilket är det sista livstecknet.
Mannens pass var kvar i bostaden vid försvinnandet, hans bankkonto är orört, hans fyra mobiltelefoner har inte använts – och han har inte hämtat ut de receptbelagda mediciner som han behöver.
När sjubarnspappan varken återvände hem eller hörde av sig blev familjemedlemmarna oroliga, och anmälde honom försvunnen. När familjen kontaktade 53-åringen uppgav han att sjubarnspappan lånat hans Volvo och kört iväg vid 17-tiden. Därefter har han inte hört från honom.
Polisen har lagt stor energi på att hitta sjubarnspappans kropp. Man har draggat vattendrag och sjöar, sökt i brunnar och gödselstackar, på ödegårdar och bland schaktmassor. Och över 200 personer har förhörts. Allt utan framgång.
53-åringen hördes tidigt som vittne i utredningen – och fanns sedan under polisens uppsikt. Hans Volvo hittades dumpad på en parkeringsplats i Lundåkra den 21 augusti. Över en halv liter blod påträffades i bilen, främst på passagerarsätet – blod som enligt Nationellt forensiskt centers (NFC) analys är sjubarnspappans.
Den aktuella Volvon där mordet ska ha begåtts.
En rad andra fynd gjordes i fordonet. Bland annat sjubarnspappans kryckor och fragment från en utskjuten kula. Likaså låg mäklarfirmans pärm om bostadsköpet i bakluckan – med största sannolikhet förflyttad dit efter dådet. Även på prospektet fanns sjubarnspappans blod, men också 53-åringens fingeravtryck.
– Fingeravtrycken är avsatta i blodet, och analysen visar att det skett mindre än två minuter efter att blodet hamnat där, säger Pär Andersson.
Detta är åklagarens starkaste bevis, vilket fick tingsrätten att i sin dom den 31 maj anse det ställt bortom rimligt tvivel att 53-åringen var med när sjubarnspappan skadades och försvann.
Men åklagaren ansåg inte att det räckte för att ställa 53-åringen inför rätta för mord. Därför åtalade han bara för grov misshandel och människorov. Tingsrätten fällde honom bara den förstnämnda åtalspunkten – vilket gav fyra års fängelse.
Men polisens utredare jobbade vidare med utredningen, bland annat med hjälp från personal från cold case-gruppen.
Den 12 juli kom beviset som fick Pär Andersson att driva fallet som ett mord. Då fick den nyutbildade likhunden Wirre undersöka Volvon, och markerade i framsätet.
– Det rör sig om en ren likhund. De andra polishundarna markerar även för blod och sekret, säger Pär Andersson.
Likaså fick polisens tekniker ännu en gång undersöka passagerarsätets klädsel – och fann tändsatspartiklar. En analys av dessa partiklar tyder på att de härstammar från samma skjutvapen som kulfragmentet som låg framför passagerarsätet.
När hovrätten tog del av den nya bevisningen återförvisade man fallet till tingsrätten – eftersom det nu handlade om ett mordfall.
Förutom de tekniska bevisen försöker åklagare Pär Andersson bygga en indiciekedja kring vad 53-åringen gjort med sjubarnspappan efter händelsen. Teorin är att han fraktade iväg offrets kropp i sin sambos hästsläp, och dumpade honom på okänd plats.
Därefter har han köpt en container som han placerat Volvon i, och sedan förflyttat containern till Hofterup. Men både polisens tekniker och hundar, även Wirre, har sökt genom släpet och containrarna utan att göra några som helst fynd eller markeringar.
Men åklagaren har garderat sig med en lång rad alternativa rubriceringar, bland annat grov misshandel och människorov.
I bilens bagage låg sjubarnspappans kryckor – samt en pärm med hans blod, samt 53-åringens fingeravtryck.
53-åringen nekar till alla anklagelser – och hans advokat Johan Moritz lyfter fram att polisen säkrat DNA och en rad andra fingeravtryck i Volvon som man inte kan binda till någon person. Detta för att antyda att helt andra personer kan ligga bakom dådet.
Gå till toppen