Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Prins Henrik: ”Jag har inte gift mig med drottningen för att begravas i Roskilde”

I torsdags slog bomben ned. Danska prins Henrik vill inte dela grav med drottning Margrethe. Nu uttalar sig den 83-åriga prinsen för första gången om debaclet.

Bild: Britt-Mari Olsson
Det är den danska skvallertidningen Se och Hör som intervjuat prins Henrik vid slottet Château de Cayx som ligger i vindistriktet Cahors i Frankrike.
Läs också Prins Henrik vill inte dela grav med Drottning Margrethe
– Hon gör mig till åtlöje. Jag har inte gift mig med drottningen för att begravas i Roskilde, säger prins Henrik till tidningen.
Det var i torsdags som det danska hovet gick ut med att prinsen inte kommer dela grav med drottningen. Hennes sista vila planeras till en sarkofag i Roskilde domkyrka där danska kungligheter av tradition begravs.
Sedan prins Henrik gick i pension från sina ceremoniella plikter i april förra året är hans officiella titel prinsgemål. Endast en sak kan få honom att överväga en gravplats i Roskilde domkyrka – att den titeln ändras.
–Det är min fru och inte jag som kan göra något åt det beslutet. Om hon vill att jag begravs tillsammans med henne, så får hon göra mig till kungagemål, säger han till Se och Hör.
– Det är ingen hemlighet att prinsen i många år har varit missnöjd med sin roll och den titel han har blivit tilldelad i den danska monarkin. Den missnöjdheten har de senaste åren vuxit mer och mer, sa det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby då till BT.
Prinsen vidhåller för Se och Hör att han fortfarande älskar sin fru och att det inte finns några planer på skilsmässa.
– Min fru har beslutat att hon gärna vill vara drottning och det är jag mycket glad för. Men som människa ska hon veta att när en man och en kvinna är gifta så är de på samma nivå, säger han till tidningen.
Gå till toppen