Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump: Eld och raseri väntar Nordkorea

Nordkorea har kommit oväntat långt på vägen mot en fullfjädrad kärnvapennation. Landet har enligt underrättelseuppgifter lyckats konstruera en mindre stridsspets som kan bäras av robotar. USA:s president Donald Trump hotar i sin tur Pyongyang med "eld och raseri".

Bilder från Nordkoreansk tv på diktatorn Kim Jong-Un under vad som sägs vara ett test i juli av en interkontinental ballistisk långdistansrobot. Arkivbild.Bild: KRT/AP/TT
"Underrättelsesamfundet bedömer att Nordkorea har producerat kärnvapen som kan levereras av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM), däribland leverans av robotar av ICBM-klass", står det i en utvärdering från USA:s militära underrättelsetjänst DIA som tidningen The Washington Post har läst.
Utvärderingen är daterad den 28 juli i år. Om uppgifterna, som också japanska militären andas om, stämmer är de ytterligare en huvudvärk för USA:s president Donald Trump och landets militära allierade. Även om Nordkoreas första kärnvapentest genomfördes 2006 har experterna trott att det är flera år kvar innan Pyongyang klarar den tekniskt svåra konstruktionen av små kärnvapenstridsspetsar som kan bäras av robotar.
Det är inte klarlagt om Nordkorea framgångsrikt lyckats testa denna typ av mindre laddning, även om regimen hävdade det i fjol.
Saken blir inte roligare för Washington av att Nordkorea också börjat testa ICBM-robotar, som kan vara av en typ som når stora delar av USA:s fastland. Den robot som sköts upp för en dryg vecka sedan uppges visserligen ha brutits sönder i luften, men det problemet beräknas de nordkoreanska ingenjörerna ha löst under senare halvan av 2018.
Uppskjutningen har besvarats med nya FN-sanktioner.
Trump skrädde inte orden på tisdagen när han klargjorde vad som väntar om Nordkorea inte slutar hota USA:
– De kommer att mötas av eld och raseri som världen aldrig skådat.
Och när både Trump och diktator Kim Jong-Un redan vässat retoriken sade H R McMaster, Trumps nationella säkerhetsrådgivare, i en tv-intervju i lördags att nordkoreanska kärnvapenbestyckade ICBM-robotar vore "intolerabelt ur presidentens perspektiv", och att Washington måste "överväga alla valmöjligheter" – även militära.
Samtidigt sade McMaster att den amerikanska administrationen skulle ta till allt utom krigshandlingar för att pressa Kim Jong-Un att inse att han bör släppa sitt kärnvapenprogram.
Fakta

Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC

Gå till toppen