Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Petter Larsson: Anders Göranzon är den snut alla drömmer om

Anders Göranzon, kommissarie

Bild: Foto: Micke Gronberg/Sveriges Radio
Efter att den ena efter den andra alarmistiska konstapeln det senaste året skaffat sig sina femton minuter på rassesajterna är det befriande att lyssna på Anders Göranzons sommarprat.
Han skulle flyta in sömlöst i vilken som helst Arne Dahl-bok eller Johan Falk-film. Från en tuff bakgrund i Rinkeby via jägarförband och stenhård ordningspolis till en mer uppmjukad och insiktsfull kommissarie i frontlinjen mot den organiserade brottsligheten.
Han är den snut alla drömmer om.
Med den bakgrunden kan han också med trovärdighet avfärda ylandet om hårda tag och snabba lösningar.
Sådana finns inte. Kampen är evig, och förbättringar tar tid och uthållighet och det gäller att inte bli cynisk. Som på så många andra samhällsområden är frågan inte hur det blir bra, utan hur det kan bli lite bättre.
Dra skrönor kan han också, jag skrattar högt åt hur varken stockholmskidsen eller han själv förstår en upprörd skånsk polis haranger, eller storyn om när han råkar hyra en före detta kriminell att kakla badrummet.
Allt förmedlat på ett slags hårdkokt och lakonisk polisiska à la Leif GW Persson, där man talar om ”kollegan Hultman”, där människor ”uppehåller sig”, brottslingarna är ”bus” och allmänheten benämns som ”tredje person”.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen