Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Aningslös Försäkringskassa öser miljarder över kriminella.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Flera miljarder kronor från Försäkringskassan har gått till terrorism och allsköns lyxkonsumtion.
Enligt en sammanställning som Svenska Dagbladet gjort har LSS-ersättning betalats ut till kriminella i mycket stor omfattning. Dagens Nyheter rapporterar samtidigt om krångel med ett nytt datasystem på myndigheten som gjort det svårare att upptäcka fusk.
Läs också Assistansbolag blåser Försäkringskassan
Avslöjandena är givetvis allvarliga. Skattepengar kan aldrig tillåtas gå till kriminella och fusk i LSS-systemet är särskilt känsligt eftersom det drabbar samhällets allra svagaste. Det avslöjade fusket utgör ungefär en tiondel av statens årliga kostnader för LSS.
Enligt SvD:s granskning har Försäkringskassan stoppat utbetalningar till 18 assistansbolag. Ägarna har då varit inblandade i exempelvis grova skattebrott, bokföringsbrott, dataintrång, mutbrott och hot eller har mångmiljonskulder till Kronofogden. Tillsammans med Finansinspektionen har kassan till och med kunnat konstatera att skattepengar i en del fall finansierat terrorresor till Syrien och Irak.
De svartlistade bolagen har sammanlagt kunnat få ut osannolika belopp, nästan fyra miljarder kronor, under en tioårsperiod. I ett fall handlar det om utbetalningar på 1 148 miljoner kronor till en företagsgrupp i Örebro.
Samtidigt har DN avslöjat att ett byte av datasystem som skulle förhindra fusk i stället lett till att kontrollerna blivit sämre på Försäkringskassan. "Vi har sagt att vi ska betala ut det som står på räkningarna, även om timmarna inte stämmer överens med beloppet. Det ska vi rätta till i efterhand om det visar sig vara fel", säger en av de ansvariga till tidningen. "Det har jag väldigt svårt att förstå hur man skulle hinna med", kommenterar en anställd lakoniskt.
Haveriet med Transportstyrelsens it-drift avslöjade en – i bästa fall – naiv syn på hantering av kvalificerat hemligt material. Avslöjandena om hanteringen av pengar på Försäkringskassan visar att det finns ytterligare myndigheter med dysfunktionella drag.
Parallellt med att Försäkringskassan betalat ut miljardbelopp till kriminella pågår en uppstramning av tilldelningen av ersättning. Utbetalningarna har ökat kraftigt under det senaste decenniet och flera vägledande domar har lett till striktare bedömningar. I media dyker fall med hjärtskärande berättelser om indragen ersättning upp med jämna mellanrum.
Läs också Varje tugga kan bli hans sista – nu dras assistansen som räddat hans liv flera gånger in
LSS är en generös lagstiftning som är till för verkligt behövande. De kriminella snyltarna måste självklart lagföras och pengarna så långt som möjligt återbördas. Det är särskilt upprörande att hänsynslösa individer kunnat lura till sig miljarder som egentligen är till för att hjälpa svårt utsatta till ett drägligare liv. Att det kan ske i ett land där till exempel en restaurang för minsta förseelse kan drabbas av indraget serveringstillstånd och därmed riskera konkurs är inte bara häpnadsväckande slappt. Att myndigheter kan slå ner på småförseelser och samtidigt släppa igenom miljardbedrägerier tyder på allvarliga, inbyggda funktionsfel.
Samhällets resurser är långt från oändliga. Att kriminella tillåts att mjölka statskassan på miljardbelopp genom systematiskt bidragsfusk är ofattbart.
Gå till toppen