Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Krutmeijer: Fotboll som underhållning

Bild: Owen Humphreys/TT

Roy Hodgson

Fotbollstränare

”Avklarnad” är det ord som kommer för mig när jag ska beskriva tonen i Roy Hodgsons sommarprogram. Hodgson har varit fotbollstränare i över 40 år, och han är inte alls trött på det.
Det är en reflekterande och generös 70-åring som talar om karriären och livet. Förstås uppehåller han sig en del vid sina tolv år i Sverige. Han prisar 70- och 80-talets spelare som tränade på kvällarna efter sina vanliga heltidsjobb: ”de var hårda och gav mig ett förtroende”. Och så spelar han, fortfarande hedrad, Hasse & Tages klassiska sketch med den engelske fotbollstränaren Bob Lindeman – ni vet, ”spring och ställ dig i hörnet” –baserad på Hodgson och tränaren Bob Houghton som också jobbade i Sverige.
Hodgson har överblick nog att skildra övergången till dagens pengastinna proffsidrott. Han var tränare i MFF när klubben, möjligen som första svenska lag, 1988 kunde anställa alla spelare full tid.
Han välkomnar sportens höjda status, ja han har faktiskt knappt ett ont ord att säga om någonting, förutom dagens kändiskultur som ställer laget i skuggan av enskilda stjärnor. För en kulturtyp som jag, som inte vet ett skit om fotboll, blir det riktigt intressant när han jämför det med film eller teater. Det är underhållning, men det blir mer och bättre än så ju mer man kan. Om någon lika sympatisk, passionerad och analytisk som Roy Hodgson guidade mig genom en match skulle jag kanske också börja gå på fotboll.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen