Wimans blogg

Mästartränaren och gentlemannen Roy Hodgson fyller 70 år

Det är förstås ingen slump att han sommarpratar just i dag.

Den 4 november 2014 hyllades Roy Hodgson i samband med MFF:s Champions League-match mot Atletico Madrid på stadion.Bild: NILS JAKOBSSON
"Time flies" - om inte förr så inser jag det när jag noterar att förre MFF-tränaren Roy Hodgson fyller 70 år i dag.
Minns ju som i går när han kom till Sverige som en ung tränartalang som många var skeptisk till - hitrekommenderad av lika unge dåvarande MFF-tränaren Bob Houghton.
Hodgson var 29 år ung när han kom till Sverige och Halmstad BK och gjorde den lilla svenska klubben till mästare under sina fyra år där (1976-80).
Via Bristol, lilla Oddevold (!) och Örebro kom han så till Malmö FF och ledde laget till fem raka allsvenska segrar. Men det var under svensk fotbolls desperata letande efter en ny identitet och just då hette den slutspel, så det blev bara två SM-guld.
Spelare från den tiden har vittnat om hans noggrannhet och enorma taktiska kunnande, hans förmåga att plocka ut det bästa av varje spelare för laget. Men glöm inte att han också utvecklade individuella stjärnor som är bland de största i MFF-historien: Martin Dahlin, Jonas Thern, Leif Engqvist, Jonnie Fedel, Roger Ljung, Anders Palmér, Lasse Larsson, Stefan Schwarz - för att nämna några av många.
Roy Hodgson med Stefan Schwarz.Bild: Lennart Gullberg
Roy Hodgson utvecklade det Bob Houghton införde och deras epok i MFF-historien är givetvis en av de absolut mest framgångsrika.
Den i Croydon, England, födde Roy Hodgson lärde sig snabbt svenska under åren i vårt land och behärskar det lika bra i dag. Hade förmånen att träffa honom i samband med att han bjudits hit av MFF för ett par år sedan och vi fick en liten pratstund i Rådhusets trapphus. Lika älskvärd och gentlemannamässig som alltid och anledningen till att samtalet blev snabbt och diskret var förstås att han under den perioden var engelsk förbundskapten vilket innebar en ständig mediehysteri och jakt runt honom.
Hodgsons mästarlag 1988.Bild: Ove Jonsson
Hodgsons väg trixade honom sedan runt i Europa - i länder som Schweiz, Italien, Danmark och Finland - för att återigen nämna några innan han nådde det som ändå var slutmålet, han blev manager i Premier League-klubbar och till slut engelsk förbundskapten, där resultaten blev som hela karriären: ömsom vin, ömsom vatten.
I dag är han alltså sommarpratare på sin 70-årsdag och programmet är förstås inspelat i förväg. Jag har inte hört det själv, men har förstått att han inte stänger dörrar till framtida fotbollsuppdrag, denne passionerade engelsman.
Jag vet också att MFF faktiskt sonderade terrängen runt honom i fjor när man bestämt sig för att Allan Kuhn inte skulle vara kvar. Sen kan sondera terrängen vara att bara tänka tanken.
Det hade varit fantastiskt att ha haft honom här igen - lite av samma personlighet som Åge Hareide - men å andra sidan tror jag det är bäst att minnena från 1985-1989 får stå i all sin glans över en av de största tränarna i MFF-historien.
Sommar sänds i P1 efter 13-nyheterna, men kan också redan nu laddas ner via Sveriges Radios hemsida.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Roy Hodgson 70 år
Gå till toppen