Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer bråk med svärmor – om du har barn

Så fort barn kommer in i bilden ökar risken för konflikter med svärföräldrarna dramatiskt. Och ju mer involverade de är i barnen, desto större är risken för bråk.

När det blir barnbarn ökar risken för bråk, framför allt mellan barnets mamma och svärmor, visar finsk forskning.Bild: Hasse Holmberg/TT
Trots många anekdoter och hörsägen om vårt, ibland ansträngda, förhållande till våra svärföräldrar, konstaterar forskare vid Åbo universitet i Finland att vi vet förhållandevis lite om "fenomenet" svärföräldrar.
För att råda bot på okunskapen genomförde forskarna en enkätstudie där 1200 deltagare fick svara på frågor om eventuella konflikter med föräldrar och svärföräldrar samt hur ofta de var i kontakt med varandra och vilka emotionella band de ansåg sig ha med varandra.
Det visade sig att vi, generellt sett, bråkar mer med våra egna föräldrar än med våra svärföräldrar. Om det finns barn med i bilden eller inte spelar inte så stor roll. Vi bråkar lika mycket.
För vårt förhållande till svärföräldrarna, däremot, har barn en stor inverkan. Så fort barn kommer in i bilden ökar mängden konflikter kraftigt. Och ju mer de är involverade i barnbarnen, desto mer bråk blir det.
"Svärdöttrar rapporterade fler konflikter om deras svärmödrar var involverade i barnbarnen. Det här tyder på att ökningen av antalet konflikter har att göra med barnpassning", säger Mirkka Danielsbacka vid Åbo universitet, i ett pressmeddelande.
Forskarna tolkar resultatet som att svärföräldrarna blir och behandlas mer som släktingar när barnbarnen kommer. Då ökar även konflikterna till den nivå som finns mellan barn och deras föräldrar.
Fakta

Så hanteras svärmor bäst

Dina svärföräldrar kan bli goda vänner, men också en mardröm. Så här bör du göra, enligt Charlotte Sanders, relationsexpert på Familjeliv.se:

Låt din partner hantera problemet i första hand. Det håller din egen familj helare. Stötta i bakgrunden och visa enighet utåt.

Om du tror att din svärmor bara känner sig osäker eller utanför, bjud ut henne på tu man hand.

Tänk efter om det ligger något i det som din svärmor säger. Är det så att du kanske behöver förändra dig, släppa in henne mer eller bjuda på dig själv? Diskutera med din partner.

Källa: Familjeliv.se

Gå till toppen