Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Gullan Gregoriusson

Tecknaren Gullan Gregoriusson, Ängelholm, har avlidit. Hon blev 94 år gammal.

Foto: Håkan Wedelsbäck
Gullan var född i Domsten 1922. Föräldrarna var Jules och Rosa Andersson, som då hade Domstens lanthandel. Gullan blev byns första student. Efter andra världskriget flyttade hon till Stockholm och gick på Anders Beckmans skola för att utbilda sig till tidningstecknare. I Stockholm gifte hon sig med lantmätare Gunnar Gregoriusson, som hon under krigsåren träffat i Domsten.
När Gullan var färdigutbildad tecknare var det stor efterfrågan på illustratörer inom tidningsvärlden. Hon debuterade på den litterära tidskriften All världens berättare och fick sedan tidningsjobb på till exempel gamla Folket i Bild, Idun, Röster i Radio, Hem i Sverige samt ett femtontal år för Dagens Nyheter.
Under senare år greps hon av miljörörelsen och tecknade floraplanscher för tidningen Vi, broschyrer för Naturvårdsverket och skrev tre böcker för LT:s förlag – ”Växter från havsstrand och strandäng”, ”Utflykter i bokskogen” och ”Lek med växter”. Hon illustrerade även barnboken ”Familjen som hade djur” för Natur och kultur.
Gullan Gregoriusson blev änka 2001 och flyttade 2007 på gamla dar åter till sin barndomsby Domsten. Hon var verksam som skribent in i det sista, trots att hennes syn under senare år var mycket begränsad på grund av en ögonsjukdom. Senast skrev hon bland annat på sina tecknareminnen från tidskriftsredaktionerna i Gamla Klara-kvarteren i Stockholm.
I december 2016 flyttade Gullan till Bäckagårdens äldreboende i Ängelholm. Där avled hon den 27 juli efter en längre tids sjukdom.
Gullan sörjes närmast av mig och min syster Fanny, min man Håkan och barnbarnen Henning, Olle, Anna och Karin med familjer.
Nina Gregoriusson
Gå till toppen