Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny Malmöoptiker satsar på vintagebågar

I hyllorna på Hagelins optik samsas moderna glasögon med bågar från 60-, 70- och 80-talet.
– Modet är ju cykliskt – allt kommer tillbaka, säger ägaren Gustav Hagelin.

Gustav Hagelin, ägare, och Rasmus Ohlsson, butikschef, driver Hagelins optik på Gustav Adolfs torg.Bild: Patrik Renmark
– Jag har vuxit upp i en optikerfamilj. När jag var runt 12 år så köpte min pappa ett konkursbo i Ronneby och kom över en massa vintagebågar från 60- och 70-talet. Jag lyckades tjata till mig de där bågarna men hade dem bara i en låda under min säng fram tills jag blev 26, säger Gustav Hagelin.
Han driver sedan tidigare en optik i Växjö och började plocka in vintagebågar i sortimentet för ett par år sedan. Han har sedan länge haft siktet inställt på att öppna i Malmö – och för ett par veckor sedan slog Hagelins optik upp portarna på Gustav Adolfs torg.
Både i Växjö och i Malmö satsar han på en blandning av moderna bågar och vintagebågar. Totalt uppskattar han att att de har omkring 1 000 vintagebågar på lager – de äldsta är från förra sekelskiftet. Vissa av bågarna är kvar från hans barndoms lager under sängen, andra har han köpt in av optiker eller privatpersoner.
Bild: Patrik Renmark
Optikbranschen domineras av kedjor med bestämda utbud – därför är det få som säljer äldre bågar, tror Gustav Hagelin.
Vilka vintagebågar som är mest populära varierar men när Hagelins optik började med vintage i Växjö 2013 fanns en tydlig favorit bland kunderna.
– Det var lite nyhetens behag när vi började med vintagebågar i Växjö. Vi sålde väldigt mycket 70-tals bågar i pilotmodell – så vi har inte så många sådana kvar i lagret längre, säger Gustav Hagelin.
Är det svårare att jobba med vintagebågar än med moderna bågar?
– Egentligen inte. Det svåra kan vara att hitta reservdelar till dem men vi har ju en egen verkstad så det brukar för det mesta lösa sig.
Gå till toppen