Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen tillåter vindkraft i Torna Hällestad

Försvaret ville få bort vindkraftverket som står nära Revingehed övningsfält.

Vindkraftverket i Torna Hällestad är 45 meter högt och kan enligt försvaret störa övningar där helikopter används.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det lilla vindkraftverket har stått i utkanten av Torna Hällestad sedan hösten 2013, då Lunds kommun gav markägaren Dag Magnusson bygglov för den 45 höga anläggningen. Nu har han äntligen fått slutligt besked: kraftverket behöver inte rivas.
När kraftverket redan stod klart överklagade Försvarsmakten bygglovet. Enligt försvaret äventyrar vindkraftverket flygsäkerheten vid övningar på Revingehed skjutfält. Länsstyrelsen höll med och upphävde bygglovet.
Vindkraftverket fick dock stå kvar eftersom Dag Magnusson överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen i Växjö.
– Eftersom vindkraftverket redan var på plats var jag tvungen att agera, säger Dag Magnusson.
Eftersom motparten i ärendet var Försvarsmakten valde domstolen att lämna ärendet till regeringen, där det har legat sedan dess. Yttranden har inhämtats från försvaret, som står fast vid att kraftverket ska bort, och från ägaren Dag Magnusson, som menar att försvaret ändå inte kan öva med helikopter i närområdet, eftersom det skulle störa de många hästarna på gården.
Nu har regeringen kommit till skott och fattat ett slutgiltigt beslut: kraftverket får stå kvar. Enligt regeringen har Försvarsmakten inte kunnat visa att kraftverket skulle kräva att verksamheten på övningsfältet begränsas ytterligare, utöver de begränsningar som redan finns på grund av hästverksamheten på fastigheten.
Dag Magnusson är lättad.
– Det har känts oroligt under de här åren, när man väl har bestämt sig för att göra en sådan här investering och när det sedan visat sig att bygglovet inte var korrekt.
Kraftverket ger ungefär en tredjedel av den el gården behöver men det har inte blivit en riktigt så bra investering som Dag Magnusson trodde 2013.
– Det är inte ekonomiskt fördelaktigt eftersom elpriset har fallit. Vi har ganska stor konsumtion, för vi har Lundabryggeriet i våra lokaler.
Om Dag Magnusson hade tvingats riva kraftverket hade kostnaden blivit stor, men i så fall hade han vänt sig till kommunen, säger han.
– Jag tror att kommunen kunde ha blivit skadeståndsskyldig, eftersom de inte hade underrättat försvaret när bygglovet behandlades.
Enligt kommunens dåvarande bedömning var det dock inte Försvarsmakten som var sakägare i ärendet, utan Fortifikationsverket som äger marken.
Gå till toppen