Signerat

Sofia Nerbrand: Jag mötte en livs levande nazist i Visby.

Nazister från Nordiska motståndsrörelsen förmörkade politikerveckan i Almedalen 2017.Bild: Janerik Henriksson/TT
Under en av årets ljusaste dagar samtalade jag med en övertygad nazist för första gången i mitt liv. Svartklädda män, med en obehaglig mörk och tyst aggressivitet, höll upp banderoller om att de gör motstånd. Jag kunde inte hålla tillbaka min nyfikenhet och gick fram och frågade mot vad.
En man med rakat huvud hävdade med stort allvar i rösten att de försvarar vår ras överlevnad. Blont hår och blå ögon blir allt ovanligare, vi trängs tillbaka av de mörkhyade, fortsatte han, folkvandringar och uppblandning måste stoppas.
"Vad är du egentligen?" undrade jag. Svaret kom snabbt: ”nationalsocialist”. ”Så du är nazist?”, slapp det ur mig. ”Ja.”
Diskussionen fortsatte en god stund och jag avslöjade mina värderingar och yrkesroll. ”Vad händer med mig om ni skulle ta makten?” Han förklarade att jag kommer att dömas som förrädare enligt deras nystiftade och retroaktiva lagar. ”Nackskott?”, konstaterade jag torrt. Tystnad.
Journalisten Margit Silberstein skrev häromdagen en mycket stark och viktig artikel i Dagens Nyheter (7/8) om hur hon mötte vålnaden i Almedalen. De hotfulla nazisterna påminde henne om de fasor som hennes mor tvingades genomlida i Auschwitz. Om hennes far som varje dag förgäves hoppades på ett brev från sin försvunna syster. Om hennes fantomsmärtor efter en mördad släkt. Om hennes vämjelse över Förintelsens brott mot mänskligheten. Och över hur vissa försöker spela ner betydelsen av dagens nazister.
Nordiska motståndsrörelsenplanerar att återigen dyka upp med sina hotfulla blickar och budskap i Göteborg när Bokmässan går av stapeln i september. Nazisterna vill genomföra en demonstration som liknar den i Falun på 1 maj. Då marscherade runt 600 nazister, nu hoppas de på minst 1 000 deltagare.
Säkerhetspolisen har konstant ögonen på några hundra av landets våldsbenägna högerextremister. Den utreder några personer som har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen och är misstänkta för ett antal sprängdåd i Göteborg tidigare i år.
Säpo bedömer att vit-maktmiljön inte hotar vårt demokratiska statsskick, men att den är ett hot mot enskilda individer. Det finns exempel på tjänstemän inom rättsväsendet och politiker som väljer att kliva av när de bedömer att hotbilden mot dem och deras familjer blir för mycket att bära.
Nazisterna är också med sin blotta uppenbarelse ett hån mot alla judar som behöver se dem. Mot de sex miljoner män, kvinnor och barn som berövades sitt liv bara för att de tillhörde fel folk.
Nazisterna finns osannolikt nog på riktigt, i Sverige anno 2017.
Varje gång dessa hatiska och hjärntvättade skinnskallar dyker upp har alla medmänniskor ett ansvar att säga ifrån. Ansikte mot ansikte när så behövs. De är inte välkomna. De företräder oss inte.
Varje gång marodörerna attackerar någon – som i dagarna de ensamkommande ungdomar som protesterar mot utvisningarna till ett våldsamt Afghanistan – måste polisen ta fast dem.
Likgiltighet – eller rent av cyniskt skämtlynne – gentemot nazismen och dess sorgliga anhängare är både tarvligt och farligt.
Läs alla artiklar om: Attack på Mynttorget
Gå till toppen