Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tre dagar för att ta fram framtidens hits

Sedan ett par år tillbaka samlas låtskrivare, producenter och artister för att under tre dagar skriva låtar på Roastinghouse i Malmö. Syftet är att ta fram hits till Melodifestivalen.
– Bara tanken att skriva låtar till Mello är helt galen. Det är något som jag har velat sedan jag var liten, säger Rebecka Karlsson.

Årets artister, producenter och låtskrivare. Deras förhoppning är åtminstone ett par av låtarna som skrivs under Mello-Camp senare dyker upp som bidrag i Melodifestivalen.Bild: Lars Brundin
I år är det artisterna Therese Neaime, Cameron Jai och Rebecka Karlsson som gästar Mello-Camp. Under tre dagar arbetar de tillsammans med ett 15-tal producenter och låtskrivare – oftast i grupper om tre personer – med målsättningen att skriva en låt varje dag.
– Sedan tre eller fyra år tillbaka anordnar vi Mello-Camp. Artisterna är med i studion och man skriver direkt för dem. De är med och påverkar alltifrån melodi till text, säger Anders "Theo" Theander, ägare av och producent på Roastinghouse.
På morgonen låser grupperna in sig i var sin inspelningsstudio. Framåt eftermiddagen har de förhoppningsvis en färdig låt.
– Först lär vi känna varandra. Sedan lyssnar vi på artister som jag tycker om eller som inspirerar mig. Så utgår vi från det och skriver och har kul tillsammans. Det är ett väldigt effektivt sätt att ta fram låtar på, säger Rebecka Karlsson.
Är det inte stressigt?
– Nej, det kommer naturligt. Det är mycket glädje och värme. Och då går det av sig självt, säger hon.
Även Cameron Jai uppskattar att det är ont om tid. Han säger att det rent av kan vara en fördel.
– Det är nästan bättre när man vet att det är begränsat med tid. Då är det bara fokus på musiken.
Förhoppningen är att åtminstone ett par av låtarna som skrivs under de tre dagarna på Roastinghouse ska dyka upp som bidrag i nästa års Melodifestival.
Cameron Jai har tidigare medverkat i Idol. "Det har gått riktigt bra och det har gått snabbt", säger han om onsdagens arbete.Bild: Lars Brundin
Jens Andersson, Therese Neaime och Mikael Jepson i studion. "Det är svårt att få en låt helt färdig när man precis har träffats. Men vi gör någon slags låt varje dag", säger Jens Andersson.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen