Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trumps "riktiga nyheter" liknas vid propaganda

Som en del av USA:s president Donald Trumps fajt mot vad han kallar "falska nyheter" startar hans kampanj en webb-tv-sändning med "riktiga nyheter". Analytiker beskriver den som "propaganda" och liknar den vid statskontrollerade sändningar.

USA:s president Donald Trump.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Utredningen om Trumpstyrets kopplingar till Ryssland nämndes inte. I stället låg fokus på ny, stark jobbstatistik och presidentens medalj till en Vietnamveteran när den tidigare CNN-kommentatorn Kayleigh McEnany presenterade sändningen från Trump Tower i New York.
Politiska experter i bland annat tidningen The Washington Post skriver att veckosändningen, som finansieras av Trumps återvalskampanj, känns som "riktig propaganda" eller statsfinansierad tv. McEnany presenterade ekonomisk statistik, men att säga att det är presidenten som skapat över en miljon nya jobb är att hårdvinkla, anser tidningen.
– När en regering börjar rapportera om och kalla saker för "riktiga nyheter" bör man oroa sig för om den ljuger för en, säger Robert Shapiro, professor i statsvetenskap vid ansedda Columbia University, till nyhetsprogrammet NBC News.
– Det positiva betonas. För att få en helhetsbild, vilket även inkluderar det negativa, måste man vända sig till den fria pressen.
USA:s tidigare Rysslandsambassadör Michael McFaul skriver på Twitter att programmet påminner om statskontrollerade sändningar han sett.
Under fjolårets valrörelse gjorde Kayleigh McEnany sig känd som en ivrig försvarare av Donald Trump i CNN, som hon nu lämnat för det nya jobbet. Parallellt blir hon också en av Republikanska partiets (RNC) talespersoner. Från RNC:s sida ställer man sig oförstående till kritiken rörande hennes program.
– Kampanjer använder videos för att få ut sitt budskap hela tiden, säger RNC:s Ryan Mahoney och hänvisar till att den tidigare demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders har en talkshow på Facebook.
Fakta

Donald Trumps popularitet

37,7 procent av amerikanerna anser nu att president Donald Trump gör bra ifrån sig medan 57,2 procent är av motsatt åsikt, enligt oberoende Real Clear Politics som sammanställer en rad aktuella opinionsmätningar.

31,1 procent anser att landet utvecklas i rätt riktning, medan 60,6 procent tycker att USA har slagit in på fel väg.

15 procent av amerikanerna tycker att kongressen gör ett bra jobb. 73,3 procent gör tummen ner för de folkvalda.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Gå till toppen