Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

11 000 deltagare får självkänsla, kamratskap och karaoke på årets Jamboree

Veckans stora scoutläger på Rinkabyfältet i Kristianstad har samlat 11 000 deltagare och 30 länder finns representerade. Här knyts vänskapsband mellan nationer och över språkgränser.

Årets Jamboree är nationellt, så de flesta scouter kommer från olika delar av Sverige. Men här finns också ett tusental deltagare från bland annat Rwanda, Burundi, Italien, England, Tyskland, Danmark, Irland, Israel, Egypten och USA.
Det stora scoutlägret på Rinkabyfältet i Kristianstad har samlat 11 000 deltagare för ett veckolångt möte med hundratals programpunkter och sociala aktiviteter.Bild: Moa Dahlin
– Alla kommer för äventyr och kompisar, detta utgör själva plattformen för lägret. Sedan pratar vi generellt mycket om olika samhällsfenomen. Vi erbjuder ett forum för de unga att prata om och reflektera över samhällsfrågor, säger Josefine Larsson, en av lägrets ideéllt arbetande kommunikatörer.
Själv har hon varit scout i 23 år och ser långsiktigheten i scoutrörelsen som betydelsefull:
– På sikt vill vi ju åstadkomma en samhällsförändring. Vårt tema i år är stärkt självkänsla och öppenhet. Vi har ett stöttande ledarskap som låter deltagarna diskutera frågor som psykisk ohälsa bland unga, till exempel. Vi vill ge dem verktyg att bearbeta frågorna, säger Josefine Larsson.
Lite avslappnat och kravlöst kompishäng med nya bekantskaper är en spontan aktivitet som uppskattas av några deltagare från Linköpings, Halmstads- och Karlskogas scoutkårer.Bild: Moa Dahlin
"Free being me" är ett av de större projekten i lägret. Det handlar om en arbetsmetod för att få deltagarna att ifrågasätta samhällets syn på kroppsnormer.
– Vi hade en workshop där vi fick träna på att beskriva någon utan att använda pronomen, säger Hannah Andersson från Linköping.
– Övningen handlade om att man inte bara ska anta någons könsidentitet på grund av utseendet, tillägger Malva Sylvan från Mjölby.
Paul Eissner, Tim Drechsler, Malva Sylvan, Elliot Gestrin, Hannah Andersson, Matilda Karlsson och Klara Åström har haft kul på karaoken med dans –danceoke.Bild: Moa Dahlin
Paul Eissner från Eschenbach i Tyskland säger att han är positivt överraskad efter fem dagars svensk Jamboree:
– Det skiljer sig tydligt från vår tyska scouting. Här finns mera utrymme för sociala frågor. I Tyskland går det mera ut på fysisk träning och arbete och att sitta vid lägerelden på kvällen. Här i Sverige är det en modernare form av scouting, lite mera civiliserad, säger han.
En av de saker Paul Eissner uppskattar på Kristianstads Jamboree är indelningen i grupper för matlagning och disk:
– Man lär känna folk bättre när man samarbetar och planerar till exempel måltiderna i grupp, säger han.
I Löddeköpinge-scouternas kökstält hittar vi fyra killar som koncentrerat skivar gurka i stora mängder till den sallad som ska serveras till middagens linssoppa med korv. Att de trivs på lägret är uppenbart:
Vilmer Bengtsson, Hannes Ahlberg, Erik Haglind och Felix Brorsson från Löddeköpinges scoutkår fixar sallad till middagens linssoppa med korv.Bild: Moa Dahlin
– Det är kul att vara här. På kvällarna dricker vi varm choklad och äter godis. Och så diskar vi förstås, säger Vilmer Bengtsson.
– Och om två år ska vi åka till USA på Worldscout Jamboree säger Felix Brorsson och Erik Haglind.
– Vi siktar på det i alla fall. Om vi får ihop det ekonomiskt.
Konflikthantering, disco, öppen scen, gudstjänst, karaoke, livekonserter, musikquiz, yoga, ledarskap, friluftsliv och allemansrätt, hantverk av olika slag, bygga en ministad och radiosändningar är bara några av de planerade programpunkter som erbjuds scouterna varje dag. Sedan tillkommer alla spontana idéer som till exempel när 2 000 deltagare gick ut på en fri del av fältet efter mörkret och formade ett jättestort hjärta.
– Alla hade satt ett rosa filter på sina telefoner som vi lyste med, det var häftigt, säger Hannah Andersson.
Gå till toppen