Lund

Anne Landin avgår som partiföreträdare för Förnyalund

Den 28 augusti väljer FNL en ny partiföreträdare. Nuvarande företrädaren Anne Landin sitter kvar för partiet i kommunfullmäktige, men kan tänka sig att gå till andra partier inom alliansen efter valet nästa år.

Anne Landin (FNL) lämnar uppdraget som partiföreträdare för Förnyalund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Anne Landin, som har varit ordförande i partiet Förnyalund sedan augusti 2015 och partiföreträdare sedan valet 2014, lämnar det senare uppdraget den 31 augusti. I en skriftlig avsägelse som lämnats in till kommunfullmäktige avsäger hon sig även sin plats som ledamot i kommunstyrelsen.
Den 28 augusti väljer Förnyalund ny partiföreträdare. Anne Landin kommer att stanna kvar i partiet fram till årsskiftet, men utesluter inte att hon kommer att söka sig till ett annat parti längre fram.
–Partiet heter ju Förnyalund så det ska ju förnya sig. Med nya personer i ledningen får vi chansen att bredda oss och fördjupa oss i äldrefrågor, idrott och kultur och fritid, säger Anne Landin.
Du har tidigare sagt att Centerpartiet ligger dig nära. Är det till dem du söker dig om du byter parti?
–Jag känner mig välkommen av många, men speciellt av dem. Det är framförallt allianspartierna jag känner mig välkommen till.
Men ett partibyte blir inte aktuellt förrän efter valet nästa år.
– Jag vill sitta kvar som FNL:are i kommunfullmäktige, det är det mandatet jag har blivit invald på.
Vad har varit roligast under din tid som partiföreträdare?
– Alla spännande möten, det har varit en helt ny värld. Många Lundabor har insett vikten av ett lokalt parti och vi har lyckats fördjupa spårvägsfrågan.
Vilken har varit den största utmaningen?
–Att förändra och förhandla. Det har varit som ett samurajsudoku ibland. Men jag har mött många trevliga människor och tycker att fler borde engagera sig i politiken.
Börje Hed, vice ordförande i FNL, ser inte Anne Landins avgång som något dramatiskt.
– Vi byter besättning. Det är ett slitsamt uppdrag, mycket faller på partiföreträdaren i ett litet parti, säger han.
Han nämner inget om sitt eget intresse för posten, och vill inte uttala sig om hur många och vilka nya kandidater som finns före mötet.
Partiföreträdare är ett kommunalt uppdrag. De partier som inte har kommunalråd men har minst två mandat i kommunfullmäktige får utse deltidsarvoderade partiföreträdare.
Anne Landin sitter kvar som ordförande för FNL tills vidare. Ordförande är en intern post i partiet.
Artikeln är redigerad. I en tidigare version blandades rollerna som ordförande och partiföreträdare samman.
Gå till toppen