Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Strömavbrott höll Falsterbokanalen stängd

Bron över Falsterbokanalen gick inte att öppna under torsdagsförmiddagen. Ett strömavbrott slog ut slog ut Sjöfartsverkets central. – Det händer ju att det är lokala problem på bron. Men att allt slås ut såhär har aldrig hänt tidigare, säger operatören Fredrik Hansson.

Vid halv tiotiden gick strömmen på Sjöfartsverkets kanalcentral i Trollhättan. Från centralen styrs bland annat broöppningen över Falsterbokanalen. Men under torsdagsförmiddagarna låg centralens skärmar svarta och fritidsbåtarna fick antingen ta omvägen runt halvön, eller snällt vänta.
– Det är ett strömavbrott som har gjort att stationen som vi kör bron ifrån har legat nere. Det är svart på våra skärmar och på våra kamerabilder, säger Fredrik Hansson, operatör vid Sjöfartsverkets kanalcentral.
Även back up-systemet slogs ut av strömavbrottet och på förmiddagen tog Sjöfartsverket beslut om att skicka ner personal till Falsterbo som ska sköta bron lokalt tills vidare.
– Den ska öppnas som normalt, enligt schema. Fast de får köra den på plats tills vi kan köra den härifrån igen, säger Fredrik Hansson.
Det är inte första gången som broöppningen krånglar över kanalen. Men att fjärrstyrningen från Trollhättan blir helt utslagen har inte hänt tidigare, enligt Fredrik Hansson.
– Det händer ju att det är lokala problem på bron eller att det är tekniska problem. Men att förbindelsen är helt borta och att allt slås ut har aldrig hänt tidigare.
Gå till toppen