Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Här är nyheterna på årets Malmöfestival

Världens största uppblåsbara hinderbana intar Stortorget, helgdagarna blir ännu mer späckade med konserter och fler foodtrucks tar plats på området. Det är några av nyheterna när Malmöfestivalen drar igång.

David Östberg och Gilly Vanhamme framför hinderbanan ”The Beast”.Bild: Christian Örnberg
Tinnar och torn i färgglad plast sträcker sig mot himlen – på Stortorget håller världens största uppblåsbara hinderbana på att fyllas med luft. Den heter ”The beast” och gör Sverigepremiär under Malmöfestivalen. Banan är öppen för alla över tio år – både barn och vuxna.
– Vi försöker locka fram allas inre barn. Vi håller dina skor – så kan du gå in och ha kul, säger Gilly Vanhamme som är ansvarig för hinderbanan.
Egentligen brukar banan vara ännu större än vad som får plats på Stortorget. Men trots att besten har fått kortas lite så sträcker den sig över 200 meter. Banan tar mellan fem och tio minuter att ta sig igenom – men för den ambitiöse kan det gå snabbare än så.
– Rekordet ligger på 3:05, säger Gilly Vanhamme.
Gilly Vanhamme testar hinderbanan inför festivalen.Bild: Christian Örnberg
Fler konserter på Stortorget och färre på Posthusplatsen – det är en annan av festivalens nyheter i år. Posthusplatsens scen är öppen under festivalens fyra första dagar, sedan monteras den ner.
– På så sätt kan vi spara in lite på bygg- och monteringskostnader. Men det betyder inte att det blir färre akter, snarare tvärtom. Jag tror vi hade 68 musikakter förra året och vi har 73 i år, säger Lotta Ström, innehållssamordnare på Malmöfestivalen.
Läs mer: Malmöfestivalen halverar musikprogrammet på Posthusplatsen
Beslutet att satsa mindre på konserter på Posthusplatsen har inte påverkat programmet nämnvärt, menar festivalens musikbokare Jakob Svensson. För att maxa dagarna med Posthusscenen kommer konserterna börja tidigare än vanligt – och på så sätt göra plats för fler spelningar per dag.
Joy, Albin Gromer, Little Jinder och Maxida Märak är några av artisterna som uppträder på Posthusscenen i år.
– Vi kommer kunna erbjuda fler artister på bra konsertdagar, helgerna är ju de mest besökta dagarna, säger Jacob Svensson.
Bokarna Yessica Anderson, Helena Cedrins och Jakob Svensson tillsammans med festivalens matansvarige Rodrigo Lopez Calderon.Bild: Christian Örnberg
Även konst- och kulturprogrammet utökas i år. Bokaren Helena Cedrin tipsar om en av de mer okonventionella scenerna.
– Mitt tips är att hålla koll på programmet i S:t Petri kyrka. Det dyker upp många kul akter där som vågar tänja på gränserna – både konstnärligt och upplevelsemässigt, säger Helena Cedrin.
I kyrkan finns programpunkter som Beyoncé-inspirerad folkmusiksföreställning, orgelkonsert med Star Wars-musik och ljudyoga.
Precis som tidigare år samarbetar Malmöfestivalen med flera olika kulturaktörer som biograf Spegeln, Malmö stadsteater och Palladium. I år satsar Malmöfestivalen på flera bokningar med finsk anknytning för att uppmärksamma Finlands 100 års jubileum. På biograf Spegeln blir det bland annat finskt disco under festivalen.
– Vi kommer visa några finska filmer, får besök av den finska nycirkusgruppen Motosikai och har bokat Iiris Viljanen till Gustavscenen bland annat, säger Lotta Ström.
David Östberg och Lotta Ström.Bild: Christian Örnberg
På matsidan väntar fler nya aktörer än någonsin tidigare. Ett tjugotal nya krögare intar festivalområdet och på menyerna finns alltifrån klassiska festivallangos till spanska tapas och trendiga poké bowls.
– Vi har extra många foodtrucks i år – ännu fler än förra året, säger Rodrigo Lopez Calderon, matansvarig för festivalen.
Läs mer: Cava, poké bowls och foodtruck driven av ensamkommande ungdomar – här är årets matnyheter på Malmöfestivalen
Programmet på Barnlandet har utökats i år och fyllts med en mängd olika aktiviteter. Årets tema är ”cirkus” och under veckan kan man både lära sig trolleritricks, gå på cirkusworkshop och kolla på eldslukarshow.
Ungdomsområdet vid Raoul Wallenbergs park har karibiskt tema och på den helt nya scenen Bryggan kommer det bli både capoeira-jam, streetdance och rapbattles.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Läs alla artiklar om: Malmöfestivalen 2017
Gå till toppen