Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Jämställdhet i fokus för Malmös nya skatetävling

Under helgen invaderas Nobeltorget, Bagers plats och Konsthallstorget av skejtare från hela världen. ”Det kommer att bli världens första helt jämställda skatetävling” säger Gustav Svanborg Edén, skatesamordnare på gatukontoret.

Sarah Meurle kommer från Blentarp, men huserar numera i Göteborg. ”Kvinnliga åkare har ett nätverk på Instagram. Där följer man varandra och kan hålla koll på nya åkare” säger hon.Bild: Patrik Renmark
Sarah Meurle har skadat knäet. Någon sorts stukning av menisken efter en olycka med brädan för två veckor sedan i Köpenhamn. Men hon ska ändå delta i tävlingen i helgen, som går under namnet Skate Malmö: Street.
– Värmer jag bara upp ordentligt så kommer det nog gå bra, säger hon, och efter ett par försök lyckas hon också sätta tricket ”nose glide” längs en av bänkarna på Nobeltorget.
Sarah har hjälpt till att bjuda in kvinnliga åkare till tävlingen, som kommer att hållas i tre omgångar på Bagers plats, Nobeltorget och Konsthallstorget. Av 30 inbjudna åkare från hela världen är 15 tjejer. Tävlingen kommer för första gången att genomföras i lag. Domarna består av en man och en kvinna, och även själva tävlingsmomentet har ett jämställt upplägg, på så sätt att tjejer och killar åker på blandade tider.
Gustav Svanborg Edén är skatesamordnare på gatukontoret sedan fyra år tillbaka. Här på Nobeltorget kommer man att placera ut flera hinder under tävlingen.Bild: Patrik Renmark
– Ofta ser man på tävlingar hur tjejerna får åka klockan tio på förmiddagen, för att killarna ska värma upp, säger Gustav Svanborg Edén, skatesamordnare på Malmö stad, och kostar på sig att kalla helgens tävling för ”världens första helt jämställda skatetävling”. I verkligheten kommer förmodligen startfältet ändå att domineras av killar, eftersom man räknar med cirka 80 deltagare totalt.
– Den här sortens tävlingar är jättebra eftersom det inte finns så många tävlingar som ger tjejer det här stödet och där man kan träffas och bli inspirerade. Det ska bli väldigt roligt. Fast jag blir alltid nervös när det är tävling, och så är jag lite nojig över knäskadan, säger Sarah Meurle.
Tävlingen drar igång imorgon på Bagers plats, flyttar till Nobeltorget på lördagen, och avslutas på Konsthallstorget under söndagen.
Kristofer Hallgren är Malmöbaserad skejtare och kommer att tävla i helgen. ”Malmö är ju södra Sveriges skatehuvudstad, och de senaste åren har staden fått ett rejält lyft. Det finns också väldigt många unga, duktiga åkare här, förmodligen på grund av Bryggeriets gymnasium” säger han.Bild: Patrik Renmark
Fakta

Skatestaden Malmö

Malmö stad spenderar årligen 2,5 miljoner kronor på skateboardevenemang.

Sedan skateparken på Bryggeriet invigdes 1998, har ytterligare fyra skateparker byggts i staden: Stapelbäddsparken, samt skateparkerna i Sibbarp, Oxie och Kroksbäck.

Under samma tidsperiod har fyra platser i stadsmiljön anpassats till skateboardåkning: Anna Lindhs plats, Konsthallstorget, Värnhemstorget och Nobeltorget.

Malmö är den enda staden i världen som har ett skateboardgymnasium (Bryggeriet) och var den första staden i världen att ha en heltidsanställd skatesamordnare.

Gå till toppen