Dygnet runt

Malmös spelvärld växer – hyllad studio öppnar kontor vid Hansa

Malmö har profilerat sig som en snabbt växande spelstad. Nu stärks den positionen ytterligare – den hyllade Helsingborgsbaserade studion Frictional Games flyttar in på Stora Nygatan.

Fredrik Olsson visar runt på Frictionals Games nya Malmökontor.Bild: Patrik Renmark
Med kritikerhyllade skräckspel som ”Soma” och ”Amnesia” i bagaget intar spelstudion Frictional Games Malmö. I veckan flyttade de in in i sin nya lokal på Stora Nygatan, granne med Café Trubbel och spelstudion The Bearded Ladies.
– Samtidigt som vi växte så blev Malmö allt mer en central spelstad så det var naturligt för oss att starta kontor här, säger Fredrik Olsson, exekutiv producent på Frictional Games.
Läs mer:Handlingen driver skräcken i Soma
Studioteamet består av 18 personer som hittills alla har jobbat hemifrån, spridda över Sverige och Europa. Men nu ska de som kan och vill få en fast arbetsplats på Stora Nygatan. I nuläget är de fem personer som jobbar från kontoret – men ytterligare två kommer flytta in under året.
– Utmaningen för oss nu är att fortsatt se till att alla, även de som inte sitter på kontoret, känner sig precis lika inkluderade som tidigare. Det är något som vi lägger stor vikt vid genom bland annat genom att fortsätta ha möten online framför vår personliga dator – trots att flera av de som är med i mötet befinner sig på kontoret, säger Fredrik Olsson.
Bild: Patrik Renmark
Målet med flytten är inte att växa sig större, betonar han. Antagligen kommer de inte bli fler än ett tjugotal personer i teamet på Frictional.
– Vi använder oss mycket av outsourcing partners och kommer fortsätta med det. Till exempel i ”Soma” där det är mycket fiskar och detaljerade undervattensmiljöer – vi kan omöjlig göra allt det själva. Men det är inom vårt eget team som den kreativa kärnan ska ligga.
Soma (2015).Bild: Frictional Games
Frictionals grundare Thomas Grip är själv från Malmö, men numera bosatt i Helsingborg. Frictional fick stort genomslag med ”Amnesia: The Dark Descent” efter att Youtubestjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg spelade spelet på sin Youtubekanal.
Läs mer:Skåne plockar poäng i dataspelsvärlden
Efter succén med ”Amnesia: The Dark Descent” 2010 och ”Amnesia: A Machine for Pigs” 2013 släppte Frictional Games ”Soma” 2015. I spelet fortsätter de på skräckspåret men i spelet väcks även filosofiska frågor kring vad en människa egentligen är.
– De filosofiska tankegångarna som väcks i ”Soma” vill vi bygga vidare på. Vi vill få folk att tänka till – och det behöver inte nödvändigtvis vara genom skräckspel, även om det är genom skräckspel som ”Amnesia” vi har gjort oss ett namn i branschen, säger Fredrik Olsson.
Alex Camilleri, Patrik Dekhla och Marc Nicander på Frictional Games.Bild: Patrik Renmark
För ett par år sedan gick Frictional Games från att vara enspelsstudio till att vara en tvåspelsstudio. Just nu har de ett spel i produktion och ett spel som befinner sig i en förproduktionsfas. Men Fredrik Olsson är hemlighetsfull kring detaljerna.
– Jag kan inte säga mer än att det ena är ett skräckspel och att det andra inte är ett skräckspel – det är mer åt sci-fi-hållet.
När kommer ert nästa spel?
– Ni kommer säkert höra mer om det nästa år – men det kommer inte släppas nästa år. Mer än så kan jag inte säga.
Håll koll på Malmös spelvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen