Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

Modedesigner prisas för sin nytolkning av folkdräkten

Modedesignern Elin Ivres nytolkningar av folkdräkten har fått enorm uppmärksamhet och ställts ut i Paris. På torsdagen tilldelades hon Charlotte Weibullpriset på en tillställning i Åkarp för sin drivkraft att följa och utveckla den svenska folkkulturen.

Elin Ivre tar emot Charlotte Weibullpriset av Lars Weibull under en ceremoni på Möllegården i Åkarp.Bild: Nils Lindgren
– Vi ville hitta en människa med drivkraft att föra folkkulturen vidare. En som följer och värnar den svenska folkkulturen, säger Lars Weibull, ordförande i Charlotte Weibulls vänner.
Det är sjätte gången som Charlotte Weibullpriset delas ut till en person vars kulturgärning följer i Charlotte Weibulls anda. I år går det till Elin Ivre, damdesigner på klädmärket Whyred. På torsdagen tog hon emot priset under en ceremoni på Möllegården kultur i Åkarp.
– Det är jätteroligt att folkdräkterna har aktualiserats igen. De är väldigt mångbottnade och det finns väldigt mycket i dem, både i hantverket och i det visuella, säger Elin Ivre.
– Elin är väldigt kunnig, ung och jobbar med design av nya kläder med rötter i folkdräkten. Valet av henne som mottagare av årets pris är fenomenalt bra, säger Lars Weibull.
Elin Ivres projekt En Studie i Svart innefattar två folkdräkter och är till största delen sydda för hand. Projektet var från början hennes slutprojekt på Institutet för slöjd och hantverk. Med det ville hon på ett enkelt sätt visa folkdräkten och den skatt som finns i dem för ett modernt öga.
Elin Ivre arbetar med design av dammode på klädmärket Whyred.Bild: Nils Lindgren
– Jag tänkte att om jag gör dem i svart så blir det lättare att se detaljerna och skärningarna. Om man inte är van vid att titta på folkdräkter så kan man tycka att de är väldigt "mycket". Det är mycket tyg, mycket färger och mycket mönster.
Folkdräkten från Ingelstads Härad, Elin Ivres hemort, är inspirationskällan till en av hennes två dräkter.Bild: Nils Lindgren
Charlotte Weibull var djupt fascinerad av folkdräkter och arbetade på Nationaldräktsaffären i Malmö med att sy upp olika dräkter på beställning. På 1940–talet tog hon över affärerna och började då även tillverka dockor av tyget som blev över från dräkttillverkningen. För samlare över hela världen har dockorna blivit åtråvärda samlarobjekt.
Charlotte Weibull bodde under stor del av sitt liv i Arlöv och gick bort i augusti 2015. Vid årets prisutdelning firades minnet av hennes hundraårsdag.
Gå till toppen