Dygnet runt

Oroande tecken vändes till festival utan hat

Inför årets Malmö Pride fanns det flera varningstecken: misstänkta hatbrott i form av Pride-flaggor som halades till halv stång, oroande klotter i Folkets park och anonyma hotsamtal till festivalarrangörerna. Men det blev allt annat än en festival fylld av hat. "Vi var väldigt stolta och kände att vi hade stöd", säger festivalgeneralen Filip Filipek.

"Jag tycker att vi fick ett stort stöd från allmänheten. Det var många som var ute och tittade på paraden", säger festivalarrangören Filip Filipek.Bild: Lars Brundin
I förra veckan skrev polisen tre anmälningar om misstänkta hatbrott som var relaterade till årets Malmö Pride. Alla brotten ska dock har skett innan festivalen inleddes på fredagen.
– Vi var oroliga för vad det skulle innebära, men vad jag vet har det gjorts väldigt få anmälningar under årets pridefestival. Jag jobbade själv i söndags och gick i tåget – och det förekom inga hatbrott, säger Katarina Aspegren, chef för demokrati- och hatgruppen vid Polisen i Malmö.
– Det har förlöpt lugnt, både i dagarna och under själva paraden, säger Rickard Ekberg, tillförordnad lokalpolisområdeschef norr.
Festivalarrangören Filip Filipek delar polisens uppfattning att årets Malmö Pride har varit en lugn tillställning. Förutom de misstänkta hatbrott som anmäldes i förra veckan, har firandet kunnat fortgå mer eller mindre ostört. Han upplevde ett särskilt stort stöd under själva paraden.
– Det var jättemycket folk längs med vägen. Jag har aldrig sett så mycket folk innan. De hade ställt sig där i förväg och väntade in tåget. Stämningen var otroligt bra. Vi var väldigt stolta och kände att vi hade stöd, att folk ville att vi skulle ha en prideparad. Man gick man ur hus för att stötta oss.
Läs alla artiklar om: Malmö Pride 2017
Gå till toppen