Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Åsa Sandell: "Dagens inställda Sommar är en ödmjukande påminnelse om hur dåligt man kan må"

Bild: ÅSA STÖCKEL
Idag skulle Takida-sångaren Robert Pettersson ha sommarpratat, men tvingades ställa in. Orsaken är återkommande depressioner, som han berättat om i bland annat SVT:s "Djävulsdansen" och i podden "Värvet".
För ett femtontal år sedan försökte Robert ta sitt liv och i en intervju svarar han på frågan hur han kommit vidare efter sitt självmordsförsök. ”Den klassiska klyschan 'prata om det' gäller verkligen till hundra procent”, svarar Pettersson och menar att folk generellt är dåliga på att dela med sig av sina känslor, särskilt i små samhällen där det inte är lika accepterat att må dåligt.
I "Sommar" pratar man om det. Inte sällan handlar sommarvärdarnas program om svårigheter som bemästrats, mot-alla-odds-liv som vänt, höga berg som bestigits och djupa dalar som slukat livslust. Det talas om nästan allt.
Men så händer det sig, som idag, att en 39-årig rockstjärna befinner sig mitt i det mörka och inte vill prata, inte kan prata, då manus och mikrofon är lika malplacerade som en hurtig tänk-positivt-uppmaning.
Dagens inställda "Sommar" är en ödmjukande påminnelse om hur dåligt man kan må. På så sätt blir tystnaden talande, om vi lyssnar till den. Och så småningom hoppas jag att Robert Pettersson kommer att prata om det, också i radion.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen