Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Därför går inte polisen ut med signalement

Ett stort antal läsare har hört av sig till Sydsvenskan för att kritisera att detaljerade signalement på gärningsmännen och deras fordon inte publicerats. Malmöpolisen har inte gått ut med något sådant. Nils Norling förklarar varför.

– Vi har inte gått ut med något detaljerat signalement eftersom det kan färga potentiella vittnen och deras uppgifter till oss. Vi vill att vittnen helt förutsättningslöst ska höra av sig till oss med deras observationer, säger Nils Norling som är Malmöpolisens presstalesperson.
Polisens presstalesman Nils Norling.
– Om det i media står att polisen tror att bilen såg ut på ett visst sätt och att personerna i den såg ut på ett visst sätt så kan det få effekten att vittnen inte hör av sig eftersom deras minnesbild kanske skiljer sig. Möjliga vittnen kan då tänka att deras uppgifter inte är av intresse för oss.
Likaså kan ett vida spritt signalement göra att de misstänkta inte kan fällas för brotten i domstol.
– Om ett vittne säger i rätten att en gärningsman hade en viss färg på tröjan eller bar ett vapen i en specifik hand så kan försvarsadvokaten slå ner på det och säga att uppgifterna är så spridda att de är värdelösa som bevisning.
Men är det inte överordnat att hjälpa allmänheten att undvika att utsättas för männen i bilen?
– Vi har gett en detaljerad beskrivning över tillvägagångssättet: att två män i en bil påkallar fotgängares uppmärksamhet, frågor om vägen, och sedan sträcker en man ut handen för att tacka. Men istället tar mannen ett ordentligt grepp om målsägande och bilen kör.
– Har man läst den beskrivningen så är jag övertygad om att man skulle känna igen tillvägagångssättet om man hamnar i samma situation.
Läs alla artiklar om: Livsfarliga bilsläpningar
Gå till toppen