Malmö

Förening ger bort mat och gynnar miljön – snart även i Malmö

I början av september utvidgar den ideella föreningen Food2change sin verksamhet till Malmö. Via samarbeten med matbutiker vill de skona miljön och se till att människor med låg inkomst får hämta gratis mat.

Matbutikerna samlar ihop mat som de av någon anledning inte kan sälja och förbereder sedan färdigpackade matkassar som de delar ut en gång i veckan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sedan tidigare har föreningen samarbeten med ett tjugotal butiker i Sverige, en av dem i Lund. Från och med den 7 september kommer det vara möjligt att hämta mat på Ica Kvantum Malmborgs Mobilia. På längre sikt planerar föreningen samarbeten med ytterligare tre butiker i Malmö och en butik i Lund.
– Det känns fruktansvärt häftigt, eftersom Malmö är en smältdegel vad gäller hållbarhetsarbete, miljöarbete och socialt arbete. Det är ett intressant område att arbeta i när det gäller de här frågorna, säger Rikard Lundgren, initiativtagare till och ordförande för Food2change.
Läs mer:Matsvinnet tar inte semester – två appar för den som vill rädda mat från att slängas
Så här fungerar det: en gång i veckan samlar matbutikerna ihop varor som har, eller snart ska, passera sitt bäst före-datum eller av någon annan anledning inte går att sälja. De som vill hämta maten registrerar sig hos Food2change och betalar 500 kronor per halvår. En förutsättning är att de inte tjänar mer än 13 000 kronor brutto per månad.
Därefter kan de hämta en kasse fylld med mat en gång i veckan – helt gratis – till ett värde av mellan 200 och 300 kronor. Inför starten i Malmö i september, letar föreningen efter människor som vill komma och hämta maten.
– Först och främst handlar det om att göra en insats för miljön. Men det hjälper också till att lösa problem rörande socialt utanförskap. Två problem, en bra lösning, säger Rikard Lundgren
Gå till toppen