Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Humorfestivalen laddar upp med ny livepodd

Det blir humor i politiken, kroppen, historien och musiken när Humorkunskapspodden spelas in för publik på Kulturen. Grand finale för temashowerna med fri entré blir en Hasse & Tage-special.

"Kan musik vara rolig utan ord?" är en frågeställning som läkaren, komikern och sångaren Henrik Widegren tar sig an med samtalsledaren Cecilia Nebel och musikprofessorn Sven Kristersson, under Humorkunskapspoddens tema "Humor och musik".Bild: Patrick Persson
Torsdagen den 31 augusti är det dags för den åttonde upplagan av Lund Comedy Festival. Årets festival har ett lite mindre format än tidigare år, utan programpunkter på onsdagen och på Arenan, men bjuder på flera nyheter. En av dem är, som Sydsvenskan tidigare rapporterat, lunchsamtal inför publik på Kulturen.
Nu är det klart vilka humorister som möter forskare under ledning av journalisten Cecilia Nebel, och att samtalen spelas in till nya poddserien Humorkunskapspodden. Podden görs i samarbete med Magnus Björn-Bentzen som driver Lundapodden.
– Vi spelar in samtalen och släpper dem sedan som pilotavsnitt för att se hur de funkar. Det finns ett stort intresse för kombinationen humor och kunskap. Tanken med festivalen har också alltid varit att inte bara underhålla för stunden, utan att skapa nya möten och väcka idéer, säger Kajsa Jönsson, vd för Anagram Live och ansvarig för Lund Comedy Festival
De fem livesamtalen äger rum i Auditoriet på Kulturen från måndag till lördag under festivalveckan och har fri entré genom stöd från Sten K Johnsons stiftelse i Lund.
– Ungefär 200 personer får plats där så man måste skriva ut en gratisbiljett för att vara säker på att man kommer in, säger Kajsa Jönsson.
Första samtalet måndagen den 28 augusti klockan 12-13 har politik i fokus. "Hur mycket skämt tål Donald Trump egentligen?" är en av frågorna som komikerna Dilan Apak och Moa Lundqvist spånar kring med Joanna Doon, doktor i medie- och kommunikationsvetenskap.
På onsdagen blir det humor och medicin där komikern med det för temat passande namnet Lena Frisk pratar med neurologiprofessorn Bo Norrving om hur skratt förlänger livet.
Programledaren, författaren, komikern och tidigare På spåret-domaren Fredrik Lindström tar lyssnarna genom humorns historia med Håkan Jönsson, docent i etnologi, under torsdagen.
Läkaren Henrik Widegren, känd för sina komiska Absolute landsting-sånger, bjuder på ett musikaliskt fredagslyckopiller med musikprofessorn, kompositören och estradören Sven Kristersson.
Finalen för veckans samtal blir en Hasse & Tage-special på lördagen, kopplad till Kulturens utställning om humorlegendarerna och den nyskrivna hyllningsshow som humorfestivalen ger i AF-borgen samma eftermiddag.
– Vi kunde inte hålla oss från att vinkla in ett samtal på Hasse och Tage, när vi har möjlighet att borra ner oss djupare i kunskapen om dem genom Kalle Lind, Hans Alfredsons dotter Sofie Landström och Sofie Bergkvist som är ansvarig för utställningen på Kulturen, säger Kajsa Jönsson.
Läs mer:HasseåTage-show och stand up på arabiska på Lund comedy festival
Gå till toppen