Kävlinge

Kävlingeföretag satsar på ätbar tallrik – ska användas på Malmöfestivalen

När de fick höra talas om den ätbara tallriken hoppade Kävlingeföretaget Carumed på tåget på en gång. Nu kommer hungriga besökare på Malmöfestivalen kunna ta sig en tugga av tallriken också om maten inte räcker för att mätta magen.

Tallriken som Kävlingeföretaget nu marknadsför i Sverige är helt gjord av vetekli.Bild: Biotrem
Kävlingeföretaget Carumed startade sin verksamhet 2012 och har sedan dess framförallt satsat på att leverera varor till sjukvården.
– Genom kontakter fick vi möjlighet att företräda det polska företaget Biotrem i Sverige. Vi tyckte att deras produkter var så intressanta att vi nappade direkt, säger Björn Hartzén på Carumed.
Produkterna består framförallt av miljövänliga tallrikar och bestick. Tallrikarna tillverkas genom att man pressar samman rent vetekli under hårt tryck och i hög temperatur. De är ätbara och bryts ner helt på 30 dagar. Besticken görs av en blandning av vetekli och en bioplast gjord på majsstärkelse.
– De är också helt nedbrytbara, men det tar lite längre tid än 30 dagar, säger Björn Hartzén.
När Malmöfestivalen inleds nu på fredag har flera av de som ska servera mat anmält att de vill använda sig av de miljövänliga tallrikarna och besticken. Ungefär 7 000 tallrikar ska levereras till festivalen.
– Inför nästa år hoppas vi på ett ännu större samarbete.
– Förut fanns tallrikarna också att köpa för enskilda personer på matmarknaden Green i Malmö. Men sedan de gick i konkurs jobbar vi på att hitta en ny butik.
Läs alla artiklar om: Malmöfestivalen 2017
Gå till toppen