Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Lotta Wendel: Magda Gad berättar om det outhärdliga

Magda Gad, journalist

Bild: Magnus Bergström
Berättelsen om krigets förbannelser, om helvetet och lidandet men också kärleken och hoppet, behöver inga sirliga adjektiv eller poetiska utvikningar. Den berättas av Magda Gad på en avskalad och enkel prosa.
I sitt arbete som krigskorrespondent lever hon hela tiden helt nära de människor som drabbas av att några vill ha mer makt över världens resurser. Det spelar liten roll vilka krigsherrarna är.
Magda Gad beskriver krigets våldsamma och kaosartade uttryck i Mosul, där smaken av lik gör att fisken i Tigris inte längre går att äta. Hon berättar om Mamma Masika i Kongo som hamnar i vägen för anspråken på makt. Hon blir skuren och våldtagen om och om igen, men det som krossar henne fullständigt är att höra att döttrarna i rummet intill utsätts för samma sak.
För Magda Gad känns de långa prestigereportagen alltmer meningslösa och hon väljer istället att ägna sig åt akut social journalistik via Facebook. Hon vill snabbt kunna förmedla insatser från de många som hoppfullt nog vill hjälpa där de kan.
Magdas sköra men samlade röst skvallrar tydligt om att hennes arbete har sitt pris. Jag hoppas att hon orkar och fortsätter berätta om det outhärdliga.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen