Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stämningen i topp på världens största kräftskiva

Maskineriet är igång. Malmö är en fest och partyklädda ungdomar skyndar till Stortorget sida vid sida med barnfamiljer och seniorer. Kvällen tillhör alla. Startskottet har gått för den trettiotredje festivalen och stämningen är varm och glad.

Sonja Nilsson med sällskap festar på mörkröda, dilldoftande kräftor med olika tillbehör och snaps på Stortorget. Hon har njutit av nästan samtliga festivaler.
Sonja Nilsson har besökt nästan alla Malmöfestivaler och uppskattar såväl jättekräftskivan, som alla spännande matstånd under festivalveckan.Bild: Patrick Persson
– Första festivalkvällen är härlig! Resten av veckan ska jag strosa runt och testa olika maträtter, jag kommer hit varje dag, berättar hon och skålar med övriga bordsgäster.
Några långbord bort myser Nilo Gustavsson med vänner:
– Det här är mitt femte år på festivalen och jag planerar att gå på så många av konserterna jag hinner med under veckan. Det här vill jag inte missa!
Nilo Gustavsson firar femårsjubileum som festivaldeltagare och tänker inte missa några konserter.Bild: Patrick Persson
– Du skåning, du skåning, imorgon ska vi äta gröd o doppa den i honung ...
Systrarna Margaretha Andersson och Gun-Elin Nilsson, sjunger snapsvisor för full hals tillsammans med Sigge Goldmann, Bo-Göran Andersson och Bengt Nilsson. Bengt är den i sällskapet som har varit på plats i många timmar för att duka och passa bordet.
– Ja, det är mitt stående uppdrag. Vi har använt samma duk i alla år, nu börjar den bli lite sliten!
Sigge Goldmann, Bo-Göran Andersson, Margareta Andersson, Bengt Nilsson och Gun-Elin Nilsson skålar, sjunger, äter kräftor och trivs förträffligt på världens största kräftskiva.Bild: Patrick Persson
Stämningen vid sällskapets bord smittar av sig på Sydsvenskans reportageteam, dock måste vi tacka nej till det generösa erbjudandet om ”en lille en”.
Jan-Anders Nilsson, en av festivalens mc-sjuksköterskor, har all akututrustning han behöver nerpackad i sin motorcykel.Bild: Lisbeth Mattsson
Jan-Anders Nilsson, ambulanssjuksköterska, ingår i ett akutsjukvårdsteam som kör gula ambulansmotorcyklar under festivalveckan.
– Det går smidigt att ta sig fram här med mc, säger han efter avslutad omplåstring av en hoppborgsbesökares ömmande skuldra.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen