Kultur

"The emoji movie": Bottenrekord i produktplaceringar

"The emoji movie".Bild: Sony Pictures Animation

The emoji movie

BIO. ANIMERAD BARNFILM. USA, 2017. Regi: Tony Leondis. Originalröster: TJ Miller, James Corden, Anna Faris. Svenska röster: Anton Körberg, Pernilla Wahlgren, Kajsa Ernst. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.32.

Hollywood har gjort riktigt underhållande datoranimationer om både Legofigurer och danska lyckotroll, så varför inte en film om emojier? Som förmedlare av känslor spelar figurerna en stor roll i unga människors liv.
Att Sony Pictures Animations "The emoji movie" i hemlandet USA har mötts med hatiska recensioner och närmast slagit rekord i bottenbetyg har egentligen inte så mycket att göra med grundidén eller hantverket. Och inledningsvis är filmen en blek, men uthärdlig mix, av "Röjar-Ralf", "Insidan ut" och "Lego-filmen".
Handlingen utspelas under skalet på en tonårskilles mobiltelefon. Här utgör varje app en egen liten stad, med sina egna invånare. Emojierna bor i appen Textopolis, där de ivrigt väntar på att bli använda i nästa textmeddelande. Men det gäller att spela sin roll som glad, arg eller ledsen rätt, för emojier får bara ha ett sinnesläge. Problemet är att Gene (TJ Miller/Anton Körberg) är fylld av känslor och inte klarar av maskspelet – och då blir det kaos i kommunikationen. Under hot om radering flyr Gene till andra appar, i förhoppningen om att bli omprogrammerad till vad han tror är sitt "rätta" ansikte.
Men det är snarare filmens rätta ansikte som blottas, och det är verkligen inte vackert. Likt en råttfångare i Hameln leder Gene ungarna in i en häpnadsväckande oblyg produktplaceringsorgie för de mest kända sociala medierna, strömningstjänsterna och mobilspelen.
Undvik, eller begär biljettpengarna tillbaka. Man ska inte betala för reklamfilm.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 11 augusti
Gå till toppen