Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ytterligare en person i Lund släpad efter en bil

Ytterligare en person har polisanmält att han blivit släpad efter en bil. Precis som i tidigare fall hade han hjälpt bilpassagerarna med en vägbeskrivning.

Anmälan kom in till polisen under torsdagen, men händelsen inträffade vid midnatt mellan måndag och tisdag.
–Det här blir det tredje fallet i Lund där händelseförloppet är identiskt. Med största sannolikhet handlar det om samma förövare, säger Joakim Nyberg, kommunpolis.
Mannen befann sig i korsningen Svanegatan/Grönegatan när en bil stannar, vevar ner rutan och ställer en fråga. När mannen inte har något svar på frågan kör bilen vidare, för att strax senare göra en U-sväng och komma tillbaka.
Den här gången frågar männen i bilen efter en vägbeskrivning och ber mannen på gatan att hjälpa dem trycka in adressen i telefonen. När mannen sträcker sig in i bilen fattar de tag i honom och gasar iväg.
– Mannen lyckas komma loss relativt fort och klarar sig utan direkta skador. Det här rubriceras därför som försök till misshandel, säger Joakim Nyberg.
Det finns i nuläget ingen misstänkt för de inträffade misshandelsfallen.
– Vi har lite signalement och vittnesuppgifter som vi nu jobbar vidare med i förundersökningen, säger Joakim Nyberg.
Malmöpolisen har inte fått in några fler anmälningar sedan händelsen på Carl Gustavs väg på onsdagsmorgonen, då 28-årige Conny Andersen utsattes. Presstalespersonen Nils Norling hoppas att de stora uppmärksamheten fått gärningsmännen att upphöra med de livsfarliga blåsningarna.
Ett stort antal läsare har hört av sig till Sydsvenskan för att kritisera att detaljerade signalement på gärningsmännen och deras fordon inte publicerats. Malmöpolisen har inte gått ut med något sådant. Nils Norling förklarar varför.
– Vi har inte gått ut med något detaljerat signalement eftersom det kan färga potentiella vittnen och deras uppgifter till oss. Vi vill att vittnen helt förutsättningslöst ska höra av sig till oss med deras observationer, säger han.
– Om det i media står att polisen tror att bilen såg ut på ett visst sätt och att personerna i den såg ut på ett visst sätt så kan det få effekten att vittnen inte hör av sig eftersom deras minnesbild kanske skiljer sig. Möjliga vittnen kan då tänka att deras uppgifter inte är av intresse för oss.
Likaså kan ett vida spritt signalement göra att de misstänkta inte kan fällas för brotten i domstol.
– Om ett vittne säger i rätten att en gärningsman hade en viss färg på tröjan eller bar ett vapen i en specifik hand så kan försvarsadvokaten slå ner på det och säga att uppgifterna är så spridda att de är värdelösa som bevisning.
Men är det inte överordnat att hjälpa allmänheten att undvika att utsättas för männen i bilen?
– Vi har gett en detaljerad beskrivning över tillvägagångssättet: att två män i en bil påkallar fotgängares uppmärksamhet, frågor om vägen, och sedan sträcker en man ut handen för att tacka. Men istället tar mannen ett ordentligt grepp om målsägande och bilen kör.
– Har man läst den beskrivningen så är jag övertygad om att man skulle känna igen tillvägagångssättet om man hamnar i samma situation.
Gå till toppen