Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Barnen sommarens vinnare när Sommarlund går mot sitt slut

2017 var sommaren då barnen stod i fokus. Tingseks hemkomst till Sandby blev en succé och salsan tog revansch. När sjunde omgången av Sommarlund avslutas på söndagen har fler programpunkter än tidigare avverkats – regnet till trots.

Sagovandring längs stigarna i Brunnshögs Kojskog.Bild: Peter Frennesson
– Vi har inte slagit några rekord men det är en god känsla att så många barn har fått mycket att göra, säger Lotta Brusk, projektledare för Sommarlund.
I år har Sommarlund samarbetat med Kulturskolan och pilotprojektet Lov i Lund. Resultatet blev ett utbud på över 400 aktiviteter för barn och unga.
– Det är vi väldigt stolta över. Vi har nått flera tusen barn och det visar att det finns ett stort behov av dessa satsningar, säger Oliwer Karlsson, projektkoordinator för Lov i Lund.
Neville Barrow från New York lärde sig att måla på glas utanför Skissernas museum.Bild: Ingemar D Kristiansen
Varje vecka har det anordnats utflykter som i stort sett alla varit fulla. Några har gått till klassiska utflyktsmål som Tosselilla och Skånes djurpark, men även alpackavandring på Linero och besök på Urban beach i Malmö har stått på schemat.
– I framtiden vill jag att vi utforskar fler utflyktsmål som vi inte vanligtvis besöker. Det vore fint att åka till områden som är gratis att besöka och visa barn och unga vad som finns, säger Oliwer Karlsson.
Att flera aktiviteter förlagts till de östra delarna av kommunen har varit särskilt uppskattat.
Sjöjungfrun Athiraa besökte Dalbybadet. Felicia Kvant, Linda Ågren och Juno Hagström var några som testade på sjöjungfrulivet.Bild: Sandra Henningsson
– Vi har till exempel haft sjöjungfrusim i byarna. Det var omåttligt populärt, där har det varit flera hundra sjöjungfrur, säger Oliwer Karlsson som tycker det är roligt med aktiviteter som är unika för kommunens östra delar.
Även evenemangen för den vuxna publiken har dragit folk till byarna. Intresset var stort när musikern Magnus Tingsek återvände till sin hemort Södra Sandby för att uppträda i parken vid Fästan.
– Det var en pärla, vi har aldrig använt platsen till något större tidigare. Det föll väl ut och jag tror att även Tingsek uppskattade det extra mycket eftersom han kommer därifrån. Detta bär vi med oss, det var regn men publiken var trogen, säger Lotta Brusk.
Tingsek uppträdde i Södra Sandby.Bild: Patrick Persson
Regnet har utgjort inramningen för flera av aktiviteterna i sommar, något som kan ha påverkat deltagandet, menar Lotta Brusk.
–Man lessnar ju till slut och sitter hellre i soffan än går ut, säger hon och tillägger att i alla fall ett evenemang välsignades med bättre väder än i fjor.
– Salsan tog revansch. Det var regnigt förra året, men i år var det en jättefin kväll med ett band, mycket folk och många som dansade.
Under söndagen anordnar Sommarlund, Lov i Lund och Kulturskolan en stor avslutning i Stadsparken och på Mejeriet.
Även finalen har barnen i fokus med aktiviteter och workshops under hela eftermiddagen. Kvällen avslutas med två hiphop-konserter med By Any Means och Jireel på vita scenen.
The yelling kitchen prince skrek och slabbade loss i Bjeredsparken i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Stockholm street festival kom till ett regnigt Lund. Magic Thor jonglerade på Stortorget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen