Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De hyr ut möbler till studenter

Varför köpa när du kan hyra? Så tänkte grundarna av "Hemmlis" – ett företag som hyr ut second hand-möbler till studenter.

Rickard Styrén, Jimmy Sok och Thobias Bergström har börjat hyra ut second hand-möbler till studenter.Bild: Ingemar D Kristiansen
Under vårterminen bodde Jimmy Sok, Thobias Bergström och Rickard Styrén tillsammans på Blekingska nationen. De befann sig alla i sluttampen av sina utbildningar och visste inte säkert vad de skulle göra när de blev klara. Då började de lägga märke till övergivna möbler på gatan.
– Det kändes onödigt att fina och välbevarade möbler skulle gå till spillo. Vi började diskutera vad man skulle kunna göra för att ta vara på dem, säger Jimmy Sok.
Då de själva var studenter visste de hur jobbigt och kostsamt det kan vara att som ung med begränsad ekonomi komma till en ny stad. Många flyttar hemifrån för första gången och kanske inte har några möbler. Då väcktes idén om en möbeluthyrning.
– Vår tjänst går ut på att vi fixar allt åt kunden. Vi sätter ihop ett helt bohag som innehåller de viktigaste möblerna och som har en enhetlig stil. Sedan kör vi hem allt till den som hyr, säger Thobias Bergström.
På kontoret på Stenkrossen har de sitt showroom där de visar upp ett möblemang åt gången. När Sydsvenskan är på besök är inredningen femtiotalsinspirerad med ett skrivbord i teak, sjukhusgrön sammetsfåtölj och en pinnstol.
Under våren och sommaren har de tillsammans med kollegan Malin Svensson samlat möbler för att bygga upp ett lager. De har letat i second hand-butiker, på nätet och hämtat hos privatpersoner. De har sedan restaurerat de pjäser som behövt det.
– Grundstommen i vår affärsidé är att hållbarhet kan vara snyggt. Både att vi enbart använder gamla möbler och själva uthyrningsmodellen gör att vi inte behöver använda nya saker alls. Vilket är bra för oss och miljön, säger Jimmy Sok.
För tillfället har Hemmlis tio kunder som kommer att få sina möbler nästa vecka. I möblemangen ingår alltid en säng, ett skrivbord, en fåtölj och en bokhylla, ofta mer än så. Inredningen är anpassad efter ett typiskt studentrum.
– Vi gjorde en marknadsundersökning och det visade sig att just dessa möbler är de vanligaste i studentrummen, säger Rickard Styrén.
Priset är 299 kronor i månaden för den som vill hyra ett komplett studentrumsmöblemang. Minimiperioden för att hyra en inredning är en termin.
– Efter den här terminen kommer vi att utvärdera ifall det är lönsamt, det är möjligt att vi kommer behöva höja priserna senare. Förhoppningen är att kunna skala upp företaget till vårterminen.
Visningsrummet på Stenkrossen. Så här kan en inredning se ut om man hyr från Hemmlis.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen