Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

De kallar sig systrar – men kunde inte vara mer olika

Hindi Zahra och Fatoumata Diawara.Bild: Patrick Persson

Fatoumata Diawara & Hindi Zahra

KONSERT · AFRIKANSK POP. Stora scenen, Malmöfestivalen 12/8

Fatoumata Diawara och Hindi Zahra träffades för tolv år sedan när de både uppträdde på Olympic Café i området Goutte d’Or, ett område i Paris som kallas lilla Afrika. Sedan dess har de gjort musik- och skådespelarkarriärer var för sig, vunnit priser och samarbetat med namnkunniga. Men vänskapen har bestått och nyligen bestämde de sig för att spela tillsammans och åka på turné. Systrar kallar de sig. Men de kunde inte vara mer olika.
Båda kombinerar afrikanskt och västerländskt, men Zahra, som är starkt influerad av jazzsångerskor som Billie Holiday och Lauryn Hill, behöver tur för att få till det. Både för att rösten ibland landar fel och för att engelskan inte är hennes språk. Hon är reserverad och ger, bakom notstället med låttexter, intryck av att vara mer gäst än huvudperson på scenen.
Diawara håller genomgående en mycket högre nivå, både i sin sång (mestadels på språket wassoulou) och med sin självklara närvaro. Hon presenterar låtarna och bandet, slår ett slag för kontinenten som erbjuder så mycket men som så ofta dragit det kortaste strået. Hennes leende värmer hela Stortorget.
De två sångerskorna turas om att sjunga låtarna som blandar dansant afrikansk pop med lugnare och jazzigare influenser. Bandet sjuder av spelglädje och gitarristen Yacouba Kone förhöjer med solon i flera olika stilar.
När Zahra vid ett tillfälle byter från engelska till sitt modersmål utbryter jubel i en liten grupp marockaner som festar intill scenen. Citatet ”Haur du sitt malmö haur du sitt varden” som jag, när det introducerades, uppfattade som ren ironi ringer sant denna kväll.
Läs alla artiklar om: Malmöfestivalen 2017
Gå till toppen