Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Donald Trump ”arbetssemestrar” på golfklubb

USA:s president Donald Trump har dragit sig tillbaka till sin privata golfklubb i New Jersey. Det är därifrån Nordkoreakrisen hanteras, Trump är noga med att poängtera att han inte har semester.

President Donald Trump och barnbarnen Arabella och Joseph Kushner kort efter att de stigit av Air Force One på flygplatsen i Morristown i New Jersey. Morristown ligger inte långt från Trumps golfklubb i Bedminster.Bild: Evan Vucci/AP/TT
På papperet kan det se ut som de 17 dagarna på golfklubben i Bedminster, några mil sydväst om New York, kunde vara vilsamma. De dagliga scheman som Vita husets pressavdelning skickar ut har få, om ens några, punkter. Men bakom kulisserna har Trump de senaste dagarna mött sina säkerhetsrådgivare samt stabschef John Kelly, utrikesminister Rex Tillerson och FN-ambassadör Nikki Haley – bland andra. Och utfallen mot Nordkorea har varit många och hätska.
Redan innan krisen kulminerade underströk Trump att han skulle jobba från golfklubben. "Det här är inte en semester – möten och samtal", poängterade han via Twitter. I en annan tweet skrev presidenten att han "arbetar hårt" från New Jersey när Vita huset genomgår en planerad renovering.
I utskicken från den pool av journalister som turas om att vara nära presidenten framgår att Trumps talespersoner inte har velat svara på frågor om huruvida Trump spelat golf. Innan han blev president kritiserade Trump sin företrädare Barack Obama högljutt, både för att han tog semester och för att han slog golfbollar. "Snygg arbetsetik", twittrade Trump om Obama i augusti 2011 efter att ha skrivit att denne hade spelat golf och var på väg på en tio dagar lång semester.
– President Trump är hyperkänslig när det gäller ordet "semester" för under lång tid gick han väldigt hårt åt president Obama när han tog ledigt, säger Douglas Brinkley, professor i historia vid Rice University, till nyhetsbyrån AP.
Enligt golfnyhetssajten GNN hade Trump den sista juli spelat 43 rundor golf sedan att han tillträdde som president i januari. Han uppges ha spelat med såväl vänner som berömdheter och politiska kontakter.
En amerikansk president är naturligtvis aldrig helt ledig. En grupp rådgivare finns alltid i närheten, liksom säkerhetspersonal och journalister.
Trumps medarbetare uppges kalla tiden i Bedminister för en ”arbetssemester”.
Fakta

USA:s presidenters sommarledighet

Amerikanska presidenter brukar lämna Vita huset och Washington DC under de varmaste sommardagarna i augusti. Barack Obama reste till Martha's Vineyard i Massachusetts, GeorgeW Bush brukade åka till sin ranch i Texas och Ronald Reagan reste till Santa Barbara i Kalifornien.

Ett Vita huset i miniatyr följer med i form av rådgivare, medarbetare och säkerhetspersonal, liksom en grupp journalister.

Innan han reste till sin golfklubb i New Jersey hade Donald Trump tillbringat 13 av 28 helger borta från Vita huset. Han har främst varit på sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida samt på klubben i Bedminister i New Jersey. Farsdagshelgen i maj tillbringade han dock på presidentens officiella lantställe Camp David i Maryland.

Källa: Nyhetsbyrån AP

Gå till toppen