Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiktiva karaktärer gjorde upp om riktiga medaljer

Ariel bars upp på scen av Stålmannen, Jack Sparrow applåderade och professor McGonagall spände blicken i publiken. Lördagens cosplaytävling var kanske Malmöfestivalens färgstarkaste stund.

Vinnaren Nico Svensson som Alucard ur TV-spelet CastlevaniaBild: Patrik Renmark
– Det är en magisk värld till skillnad från vardagen. Här får man glida runt bland vänliga människor som säger "vad fin du är" och "vad du är duktig", säger Mia Säll.
För stunden ser hon mer ut som professor McGonagall i Harry Potter, vilket också är meningen. Glasögonen sitter långt ner på näsan, hon har en vid grön klänning och på huvudet sitter en karaktäristisk svart häxhatt.
Mia Säll var en av många cosplay-entusiaster som intog scenen vid Raoul Wallenbergs park på lördagen. Runt henne fanns såväl Mary Poppins som sjöjungfrun Ariel för att tävla om en kvalplats till SM i cosplay.
Cosplay är en sammansättning av orden costume och play. Deltagarna syr och bygger sina egna dräkter. Det gäller att bli så lik en fiktiv karaktär som möjligt, både med detaljer på dräkten och i kroppsspråket.
För Mia Säll har det tagit tre månader att bli så lik professor McGonagall som möjligt. Hon började med cosplay efter att ha följt med sin dotter på olika event.
Mia Säll som professor McGonagall från Harry Potter.Bild: Patrik Renmark
– Nu har vi det här som vår grej tillsammans. Det är roligt just för att det är så kreativt, vilket ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Man får se alla de här fantastiska skapelserna som människor kan göra och man får umgås positiva människor i en grupp där alla pratar med alla, säger hon.
Lotta Lundin är en av tre domare som ska avgöra vem av de 23 tävlande som ska få en biljett till kvalet till de svenska mästerskapen.
Tävlingsjuryn på scenen. Carina Gradholt Karlsson, Sørine Gradholt Karlsson och Lotta Jigget Lundin.Bild: Patrik Renmark
– Vi kollar på om de ser ut som och rör sig som sin karaktär. Men vi tittar också på hantverket och om de har använt några intressanta tekniker, säger hon och påpekar att hon tycker att det är roligt att kunna ha en tävling på Malmöfestivalen.
– Här blir det lite annorlunda för det kommer folk som kanske aldrig har sett cosplay förut eller vet vad det är. Man får väldigt olika reaktioner av folk, så det är skitkul.
Många festivalbesökare valde att stanna till och titta på tävlingen. Störst jubel fick kanske Linda Ågren som fick bäras upp av Stålmannen eftersom hennes Ariel-dräkt gjorde att hon inte kunde gå upp själv.
Men det var inte hon som vann. Det gjorde Nico Svensson, som var utklädd till Draculas son Alucard från från spelet Castlevania.
– Det var lite oväntat för alla är så himla duktiga. Men det känns jättebra, säger hon.
Vinnaren Nico Svensson som Alucard ur spelet Castlevania.Bild: Patrik Renmark
Tim Larsson som Jack Sparrow.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen