Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ubåtsägaren häktad misstänkt för att ha orsakat den skånska kvinnans död

Den danska uppfinnaren och ubåtsägaren Peter Madsen häktas i 24 dagar, misstänkt för att ”av oaktsamhet” ha orsakat den skånska journalisten Kim Walls död.
– Jag är oskyldig, framhöll uppfinnaren Peter Madsen i rätten.

Köpenhamns tingsrätt.Bild: Per Johansen
– Min klient nekar till alla de olika brottsrubriceringar åklagaren för fram. Men han häktas ändå för ”uaktsamhetsdrab”, säger advokaten Betina Hald Engmark.
En översättning till svenska förhållanden ger då rubriceringen ”vållande till annans död”.
– Han tar det med fattning och har det efter omständigheterna bra, säger Betina Hald Engmark om hur hennes klient Peter Madsen reagerade på anklagelsen och häktningen.
Bakom dörren till rättssal 27 i Köpenhamns tingsrätt pågick häktningsförhandlingen mot Peter Madsen. Förhandlingen startade vid klockan 15. Ett par mil därifrån pågick bärgningen av hans ubåt – Nautilus – som är i centrum för dramat.
I torsdags kväll åkte journalisten Kim Wall ut med Peter Madsen i den privatbyggda ubåten. Morgonen efter sjönk ubåten i Kögebukten söder om Köpenhamn.
Vad som hände däremellan är än så länge höljt i dunkel.
Peter Madsen säger att han släppte av journalisten på Refshaleøen sent på torsdagskvällen och seglade ut igen.
Det tror inte polisen på. Efter att han räddats från sitt sjunkna fartyg och förhörts en gång anhölls han under fredagen misstänkt för att ha tagit livet av Kim Wall.
Det är en påtagligt luddig brottsrubricering. Han ska ”på okänd plats och på okänt sätt” ha dödat journalisten.
Han häktades senare misstänkt för att ”av oaktsamhet” ha orsakat hennes död.
Sedan anhållandet har Madsen förhörts flera gånger. Och det är känsliga saker han berättar, anser åklagaren Louise Nielsen. Så känsliga eller utpekande för den försvunna Kim Walls del att de inte bör offentliggöras – trots att den ende misstänkte redan är frihetsberövad och knappast lär kunna påverka bevismaterialet.
– Det har kommit fram flera uppgifter från förhören med Peter Madsen som måste kontrolleras innan de publiceras, förklarade åklagare Louise Nielsen i rättssalen.
– Jag menar också att det är till men för den fortsatta utredningen om detaljerna blir kända nu.
Förutom kontrollerna av Madsens berättelse om hur båten rört sig och exakt vad han själv gjort sedan ubåten seglade ut, kommer polisen att göra en teknisk undersökning av ubåten. Den väntas vara fullt bärgad och möjlig att undersöka först på lördagskvällen.
Cirka femtio personer var på plats i domstolen när häktningsförhandlingen slutligen inleddes vid 15-tiden. De flesta journalister från danska och svenska tidningar. Men också anhöriga till Peter Madsen. Hans hustru ville lämna över en väska med kläder och andra tillhörigheter i rätten men nekades detta.
Madsen satt i joggingbyxor och blå t-shirt intill sin advokat Betina Hald Engmark, som tog över försvaret under lördagen på Madsens begäran.
Åklagaren drog misstankarna, utan att lämna några detaljer om hur Kim Wall skulle ha bragts om livet. Därefter begärde hon att förhandlingen skulle hållas utan allmänhetens insyn.
Formellt fick pressen möjlighet att argumentera emot. Därpå meddelade Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark att hennes klient egentligen är neutral till frågan om stängda dörrar även om han gärna berättar öppet om händelseförloppet så som han ser det.
– Jag får inte lämna några detaljer om min klients berättelse eftersom han förklarade sig bakom stängda dörrar, säger hon efter häktningsförhandlingen är över.
Efter en kort överläggning konstaterade domaren Kari Sørensen:
– Det har kommit fram saker i förhören med Peter Madsen som inte bör offentliggöras, därför beviljas åklagarens begäran om stängda dörrar.
Efter en timmes förhandling beslutade domaren att häkta Madsen. Han reagerade inte särskilt på beskedet, utan pratade med sin advokat. Log och gav i alla fall utåt ett obekymrat intryck. Han log och nickade mot sin fru som satt bland åhörarna innan han fördes bort av två civilklädda poliser.
Gå till toppen