Lund

Malmöbo sprang 24,6 mil på ny rekordtid – för andra året i rad

Liksom förra året vann Malmöbon Martin Scharp Sveriges längsta terränglopp Trans Scania – och slog banrekordet även i år.

Martin Scharp vann loppet för andra året i rad.Bild: Magnus Bodin
– Jag mår bra, men är trött för jag har inte sovit någonting alls, säger vinnaren Martin Scharp som gick i mål efter 31 timmar, 36 minuter och 57 sekunder.
Det är andra gången som den 49-årige Malmöbon deltar i Trans Scania. Förra året slog han banrekordet med tre timmar och i dag sprang han i mål två timmar snabbare än i fjor.
– Jag siktade på 30 timmar, men det här är bättre än väntat. Jag sprang mycket snabbare på slutet än förra året.
Det var i fredags som startskottet gick i ultraloppet Trans Scania som arrangeras för åttonde året i rad.
Loppet är 24,6 mil och går från kust till kust och nästan hela vägen tillbaka.
Från Långa bryggan i Bjärred springer deltagarna 26 kilometer på cykelväg till Skrylle där loppet fortsätter på Skåneleden till Haväng. På Österlen vänder deltagarna och springer västerut tills de når hotell Lundia i Lund.
Läs mer:Här är alla motionslopp i Skåne 2017
Under ett ultralopp är det viktigt att löparna får i sig vätska, vilket är lättare sagt än gjort.
– Det är långa sträckor som det inte finns något vatten. Det gäller att hitta hitta kranar, det finns längs Skåneleden men det räcker inte till. Jag har fått leta upp vattenutkastare från restauranger, säger Martin Scharp.
När Sydsvenskan pratar med honom befinner han sig på hotell Lundia i Lund där han ser andra löpare gå i mål.
– Det blir nog en eller två middagar i kväll. Jag har svårt att äta under loppet, man mår lite halvilla hela tiden. Jag fick bara i mig någon pizzaslice längs vägen.
Om Martin Scharp siktar på att slå sitt eget rekord nästa år är för tidigt att säga.
– Just nu är jag inte jättesugen på att springa. Under sådana här lopp tänker man "det här ska jag aldrig göra om", men nästa dag börjar man planera för nästa.
Gå till toppen