Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nytt nanolabb ska ge plats för tillväxt

I framtiden ska växande företag som sysslar med nanoteknik inte behöva flytta till Kalifornien. I stället kan ett nytt nanolaboratorium på Brunnshög användas i tillverkning.

Så här kan kvarterat med det nya nanolaboratoriet komma att se ut.Bild: Kamikaze Arkitekter
Nanoteknologi handlar om material som utformas på atomnivå och då får helt nya egenskaper. Över 250 forskare är knutna till nanoforskningen som bedrivs vid Lunds universitet, och forskarna samarbetar med många företag som utvecklar nya produkter.
Nanolaboratoriet som finns på Fysiska institutionen har blivit trångt, och nu ska två nya nanolaboratorier byggas på Brunnshög.
– Det laboratorium som vi har på Professorsgatan används av Universitetet, men det finns även företag som hyr in sig för att använda instrumentet. Labbet som vi har i dag är helt enkelt för litet, och tanken är att bygga ett nytt labb i Science Village, säger Anneli Löfgren, administrativ chef för NanoLund, centret för nanovetenskap vid Lunds universitet.
Ett av laboratorierna, Lund Nanolab, kommer att tillhöra Universitetet och ersätta det nuvarande mindre laboratoriet. Det andra laboratoriet, ProNano, kommer att tillhöra forskningsinstitutet RISE och användas till pilotproduktion.
Företag kommer även i fortsättningen att kunna hyra in sig på universitetets laboratorium, säger Anneli Löfgren:
– Det beror på vilket stadium företaget befinner sig och vilka behov de har. Vi kommer att ha företag som hyr in sig för att testa nya saker. Men det finns också företag som helt enkelt har vuxit ut och som inte har kunnat hantera tillverkning i vårt laboratorium, utan flyttat till Kalifornien. Förhoppningen är att de i stället för att flytta nu ska kunna vara kvar i Lund.
Byggnadsnämndens arbetsutskott har nu beslutat att en detaljplan ska tas fram för de nya laboratorierna. Området där de ska byggas ligger mellan Max IV och ESS.
– Det hamnar i hörnet av Science Village. Anledningen är att det här är en stor anläggning som inte hade fått plats någon annanstans, säger byggnadsnämndens ordförande Björn Abelsson (S).
Laboratorierna kommer att innebära ett stort tillskott av arbetsplatser i Lund, säger Björn Abelsson.
– Totalt handlar det om 500–600 arbetsplatser, även om det delvis ersätter arbetsplatser på det gamla laboratoriet. Det här är precis den typ av satsningar som vi hade hoppats få in på Science Village.
Laboratorierna kommer att producera stora mängder överskottsenergi som kan tas till vara i annan verksamhet i Science Village. Laboratorierna kan stå klara någon gång efter 2020.
Fakta

Science Village

Bolaget Science Village Scandinavia AB äger marken kring MAX IV och ESS på Brunnshög. Bolaget ägs i sin tur av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet. Bolaget ska utveckla marken för bebyggelse, sälja byggrätterna och verka för uppförandet av ett vetenskapscentrum i området.

Gå till toppen